Wat is een browser?

Deel dit bericht

Wij gaan u zo kort mogelijk uitleggen wat een browser is, de app waarmee u op het internet kan surfen en webpagina’s mee kan openen. Wat is een app?
Enkele voorbeelden van browsers zijn:

  • Safari
  • Chrome
  • Firefox
  • Microsoft Edge
  • Internet Explorer
Iconen van de browsers van Chrome, Microsoft Edge en Apple Safari
Icoontjes van de Chrome, Edge en Safari browsers

Wat betekent het woord browser, waar komt het vandaan?

Browser stamt af van het Engelse werkwoord “to browse” wat “bladeren” betekent. We hebben het hier over het werkwoord bladeren zoals je doet in een boek als je er doorheen bladert. Over het algemeen gebruiken we de term “surfen op het internet’. Met een browser kunt u surfen op het internet, u kunt door de webpagina’s bladeren.

Wat doet een browser?

Een browser haalt de webpagina op die u wilt en laat deze zien of horen op uw apparaat zoals mobiele telefoon of computer.
Het internet bestaat uit losse pagina’s die iedereen kan maken en publiceren. Zo’n webpagina krijgt een uniek adres mee de zogenoemde URL. Een voorbeeld van een pagina met bijhorende URL is duppies.nl/browser. Vroeger had een URL ook www in de naam maar dit hoeft niet meer altijd. Ook het voorvoegsel http:// is meestal niet meer nodig. Wilt u onze pagina die u nu leest “Wat is een browser” bekijken op uw computer, dan typt u het volledige adres duppies.nl/browser in uw browser zoals Chrome of Internet Explorer in de adresbalk in. De browser haalt via internet verbinding de pagina op en laat deze aan u zien of horen.

Adresbalk van een Chrome browser met donkere modus
Voorbeeld van een adresbalk

Wat is het verschil tussen een browser en een zoekmachine

Wat is het verschil dan tussen een browser en een zoekmachine? Daarvoor moeten we eerst even uitleggen wat een zoekmachine is.
Het beste en bekendste voorbeeld van een zoekmachine is GOOGLE maar ook Bing en Yahoo zijn voorbeelden van zoekmachines. Zoals we eerder lazen bestaat het internet uit gepubliceerde losse pagina’s, (ook afbeeldingen en documenten maar we houden het even bij pagina’s). Dit zijn er zoveel dat men daar iets op bedacht heeft, een zoekmachine. Een zoekmachine is een website die uw zoekopdracht koppelt aan een webpagina. Dit doen zij door alle webpagina’s op te nemen in een grote bibliotheek. Door slimme computers koppelt deze zoekmachine uw zoekopdracht aan een aantal pagina’s waarvan zij denken wat het beste resultaat is.
Uw typt bijvoorbeeld in google “Wat is een browser?” en google serveert u duizenden resultaten op volgorde van relevantie(volgens google zelf). Selecteert u één van deze resultaten, dan opent uw browser deze pagina via de opgevraagde URL. De browser en de zoekmachine werken nauw samen, maar zijn niet hetzelfde.

Als eerste een seintje krijgen bij leuke acties? Volg ons op X/Twitter

Deel dit bericht