Geld besparen met een houtkachel

Geld besparen met een houtkachel

Deel dit bericht

Geld besparen met een houtkachel? Ja dat kan zeker.
Hoe dat precies zit leest u hieronder.

Wat is duurder hout of gas?

Wat is duurder hout of gas? Die vraag kunnen we wel beantwoorden maar is afhankelijk van de vraag en het aanbod, en de daaruit voortkomende prijs van beide producten op het moment van lezen. Laten we eens kijken hoe die prijzen op dit moment in verhouding liggen.

Gemiddeld door de jaren kost hout bijna de helft van gas als u het koopt. Laat staan als u het hout gratis of goedkoop op de kop kan tikken. Laten we het eens uitrekenen en toelichten in dit artikel.

Naar boven

Wat kost een m3 gas

Op dit moment, April 2023 kost een kuub gas rond de €2/m3. Bizarre prijsstijgingen zijn hier aan vooraf gegaan. Augustus 2021 betaalde je voor een kuub (m3) gas nog maar €0,95/m3 als particulier. De oorzaken van deze prijsstijgingen zijn ondertussen wel bekend, hier wijden we ons niet verder over uit.

Omdat we niet in de toekomst kunnen kijken, maar wel uit het verleden geleerd hebben dat prijzen altijd hard stijgen maar zelden hard dalen rekenen we in dit artikel met de €2. Dit is de prijs die u betaalde als u op dat moment een contract bij een gasleverancier aanging(April 2023*).

De prijs zal op moment van lezen wellicht anders zijn. U kunt dan eenvoudig uw eigen gasprijs in dezelfde berekening stoppen. Mogelijk zal de gasprijs wat zakken in de toekomst. Echter weet u net als benzine, die gaat ook altijd drie stappen vooruit en maar eentje terug.

Naar boven

Wat kost een m3 haardhout

Wat kost een m3, oftewel kubieke meter haardhout is een wat ingewikkeldere vraag. Waar je nagenoeg niet zelf aan aardgas kan komen, kan dat bij haardhout wel altijd. Hoe je precies aan goedkoop of gratis haardhout kan komen, komt verderop in dit artikel aan bod.

In deze berekening gaan we er vanuit dat u al uw haardhout koopt. Dan kun je haardhout nog gekloofd of ongekloofd, gezaagd of ongezaagd kopen. Ook hier gaan we even niet op in, we gaan uit van kant en klaar haardhout, thuis geleverd net als gas.

Wat kost dus een kuub gekloofd en gezaagd haardhout, die vraag gaan we hier beantwoorden.
Niet alleen gas maar ook de prijs van haardhout wordt omhoog gedreven door de huidige situatie in Oekraïne.
Tot slot kun je haardhout nog stapelen of los storten. Een gestapelde kubieke meter haardhout heeft meer gewicht dan los gestorte kubieke meter.

Wij gaan uit van gestapeld haardhout.

Wij beperken ons even tot een gemiddeld geprijsde, veel gekochte houtsoort: Berk
Op moment van schrijven kost een m3 gestapeld berk, thuisgebracht en wel rond de €250,- als u het in kisten van 2 kuub aankoopt. Een reëel scenario. U koopt niet gauw losse kisten van 1 kuub, eerder genoeg voor een heel jaar met extra korting. Deze prijs zal ook mee zakken en stijgen met de gasprijs. De verhouding zal door de jaren heen hetzelfde blijven.

Naar boven

Hoeveel kg hout is een m3 gas in energieopbrengst

Berk heeft een Calorische waarde van 4,3 KWh/kg. Een kuub gestapelde berk weegt ongeveer 450kg.
450 x 4,3 = 1935kWh uit een m3 gestapelde berk.
Gas heeft een gemiddelde calorische waarde van 10,2kWh/m3
Om een fictieve ruimte warm te stoken die 10.000kWh nodig heeft heb je dus minimaal 5,2 m3* berkenhout nodig wat op €1300,- komt.

Wil je dezelfde ruimte verwarmen met gas dan heb je 980,4m3 gas nodig wat op
980,4 x 2 = €1960,8 komt.

Conclusie, in deze berekening is gas 50% duurder dan hout stoken. Een goede houtkachel kopen kan zich binnen twee jaar al terug verdienen! Daar kan geen zonnepaneel tegen op, hoewel dat ook een goede lange termijn investering kan zijn.
Lees meer op gebruiktehoutkachel.nl over goedkoop en gratis brandhout voor de houtkachel, een euro bespaart is een euro verdient!

Daar komt nogeens bij dat berk nu niet echt de beste houtsoort is om te stoken. Het heeft een mooi vlammenspel maar is zo weg.
Wij willen niet rekenen met de meest gunstige omstandigheden want dat zou oneerlijk zijn, maar elke betere houtsoort dan berk zoals bijvoorbeeld beuk of essen, zal een nog beter effect op de winst veroorzaken ten opzichte van gas. Uiteindelijk is het beste hout om te stoken gratis hout, dat brandt het mooist😜.

*TIP Bijkomstig voordeel van een houtkachel is dat u zelfvoorzienend bent, en niet afhankelijk van derden in geval van nood. Gespannen situaties in de wereld, een overspannen stroomnetwerk, terrorisme en ander onvoorziene gebeurtenissen kunnen er zomaar voor zorgen dat de houtkachel uw enige warmtebron is. Laat u niet verrassen!

Naar boven

Gas besparen met houtkachel

U kunt dus gas besparen met een houtkachel. Hiervoor hoeft u niet de hele woning te verwarmen met een houtkachel alhoewel dat wel mogelijk is.
Omdat u zich het grootste gedeelte van de tijd waarschijnlijk in de woonkamer bevindt is dat een ideale ruimte om te verwarmen.

Doordat u meer lokaal verwarmt in plaats van het hele huis, bespaart u in de praktijk nog meer dan hierboven berekent.

Naar boven

Conclusie, is een houtkachel een goede investering?

Ja! Een houtkachel is een heel goede investering zoals we hierboven gelezen hebben.
Staar u nimmer blind op theorie maar vraag eens om u heen. Zelden zal u een houtstoker tegenkomen die spijt heeft van zijn aankoop. Zelf stook ik mijn hele leven al hout. Het heeft al die jaren duizenden euro’s bespaart en geeft ook nogeens heel lekkere warmte.

Bespaar jij graag regelmatig? Volg onze tips en artikelen op X/Twitter

Naar boven

Voordelen houtkachel

Alle voordelen nogeens op een rijtje

 • goedkoper dan gas
 • gezellig
 • zelfvoorzienend
 • van hout hakken blijf je fit!

Naar boven

Wat doe ik met al dat geld dat ik overhoud

Al het geld dat u bespaart en overhoudt kunt u meerdere kanten mee op 😎

 • nieuwe schoenen
 • op vakantie
 • nieuwe hengels
 • auto

Heeft u al deze spullen al of heeft u het helemaal niet nodig? Dan kunt u ook eens kijken of investeren in goud wat voor u is. Het kan een goede manier zijn om uw vermogen te beschermen en wat bij te verdienen.

Naar boven

Heeft u vragen of hebben wij iets gemist? Laat het ons weten onderaan de pagina. Wij staan u graag te woord!

Deel dit bericht

2 gedachten over “Geld besparen met een houtkachel”

 1. U vergeet met de rendementen te rekenen. Een nieuwe houtkachel heeft gemiddeld 75% rendement, een HR ketel wel 95 %. Oudere houtkachels komen niet verder dan 60 % rendement. Dan komt het sommetje er heel anders uit te zien. Mijn ervaring is dat ik met een 50% rendement haardinzet maximaal 120 m3 gas bespaar bij het verstoken van 2 m3 gestapeld en ovengedroogd haardhout. Om quit te spelen zou dit ca. 400 m3 moeten zijn. Conclusie gas is vele malen duurder dan gekocht haardhout.

  Met vriendelijke groet

  1. Hoi Frits,
   Leuk dat je reageert en bedankt voor je inbreng.
   Wij hebben zelf veel praktijkervaring met houtkachels en zijn tot de volgende conclusie gekomen.

   Moderne houtkachels (goede merken zoals bijvoorbeeld een Hark, geen bouwmarkt kachels) hebben vaak een rendement van richting de 90% in theorie.
   Dat is in theorie misschien maar 10%-15% meer dan de oudere modellen, in de praktijk zien we echter een hout besparing van 50% of meer ten op zichtte van een oude houtkachel.

   Een oude inzethaard zoals je aangeeft in je voorbeeld is nog een heel ander verhaal. Die kan wel een theoretisch rendement hebben van 50%, maar verliest echter veel van die opbrengst nogeens aan de achterzijde en zijkant.
   Die inzethaard gebruikt in de praktijk dus weer veel meer hout dan in theorie.
   Daarbij brandt een moderne kachel op hogere en lagere stand veel zuiniger, dat is één van de hoofdreden dat de besparing in de praktijk vele malen meer is dan in theorie. Dit komt door de uitgebalanceerde luchttoevoer en gebruikte isolerende materialen.

   Als je meer wilt besparen raad ik een vrijstaande houtkachel aan van een goed merk. Die heeft in theorie misschien 10-15% meer rendement, in de praktijk gebruik je maar een fractie van het hout.
   Je zult versteld staan hoe snel je je investering terugverdient heb.

   In theorie komt de praktijk altijd overeen met de praktijk, in de praktijk meestal niet)

   Met vriendelijke groet, Team Duppies

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *