Dragonfly dojicandle groen losstaand

Dragonfly doji

Deel dit bericht

De dragonfly doji candle is een variatie van de standaard doji candle. Deze dragonfly candle is een candlestick waarvan de open en close vrijwel gelijk zijn aan elkaar. Hierdoor is de body van de candle niet meer dan een horizontale lijn. De dragonfly heeft daarnaast een lange wick onderaan de candle. Dat maakt dat de dragonfly candle een ‘T’-vorm krijgt, en hem goed herkenbaar maakt in de grafiek. Deze ‘T’-vorm ontstaat doordat de candle start met een downtrend, maar uiteindelijk weer omkeert en vervolgens sluit op ongeveer dezelfde positie als waar de candle geopend is. Dit geeft aan dat de downtrend geen ondersteuning krijgt, maar dat er ook twijfel is of er wel support is voor een uptrend. De dragonfly doji wordt gezien als bullish reversal patroon. Wat betekent dat de koers omkeert en naar boven gaat.
Men gebruikt de dragonfly in combinatie met een indicator en/of wacht op de volgende candle om geprint te worden om te bevestigen wat de dragonfly suggereert.

Kunt u een ongezouten mening waarderen? Volg onze tips en artikelen op X/Twitter

Wat is een dragonfly doji?

Een dragonfly doji candle is een candle uit de doji familie. Doji candles openen en sluiten op vrijwel hetzelfde niveau waardoor de body er uitziet als een horizontale lijn. Bij de dragonfly candle zit er onder de open/close lijn een lange staart. Dit maakt dat de candle eruit ziet als een ‘T’, maar ook een dragonfly/libel.
De dragonfly candle is een zeldzame candlestick. Doordat de candle niet vaak voorkomt is de verleiding groot om met een imperfecte dragonfly candle te traden. Dit kan er toe leiden dat de candle minder betrouwbaar is. Hoewel een kleine imperfectie acceptabel is, is het lastig om een duidelijke grens te trekken tot waar deze nog echt een bullish reversal kan aanduiden.
De staart van de dragonfly candle kan variëren, maar is vaak best lang. Hoe langer de wick is aan de onderkant, hoe groter de kans dat de dragonfly candle een reversal aanduid. Ook kan er een kleine wick aan de bovenkant zijn. Het is vooral belangrijk dat de open en close op vrijwel één lijn staan.
De dragonfly doji wordt gezien als bullish reversal patroon. Met name na een stevige downtrend kan de dragonfly candle een reversal van deze trend aanduiden, en een uptrend inwijden.

Groene dragonfly doji met een kleine wick. Doji candle met een t-vorm.
Groene dragonfly doji met een kleine wick aan de bovenkant.
Rode dragonfly doji in perfecte vorm. T-vormige doji candle.
Rode perfecte dragonfly doji candle.

Naar boven

Dragonfly doji candle betekenis

Wanneer er een dragonfly doji candle ontstaat is de candle gesloten op het zelfde niveau als dat deze geopend is. De dragonfly candle ontstaat doordat er na de opening wordt geprobeerd om de prijs naar beneden te duwen, maar vervolgens wordt afgewezen en weer terug gaat naar de openingsprijs.
De prijsbeweging die na de dragonfly ontstaat is vaak een uptrend. De dragonfly candle laat zien dat er geen support is voor een downtrend, maar ook onzekerheid is voor een uptrend. Wel is duidelijk dat de downtrend niet snel staat te gebeuren en de uptrend meer voor de hand ligt. Omdat de prijsaction die de dragonfly doji voortbrengt vaak een uptrend is, wordt deze candle gezien als bullish patroon / bullish reversal patroon.
De staart van de dragonfly doji, de onderste wick, is een belangrijk onderdeel van de dragonfly omdat deze vaak kan laten zien waar de support ligt.

Dragonfly doji en support

De staart van de dragonfly doji, de onderste wick, is een belangrijk onderdeel van de dragonfly omdat deze vaak kan laten zien waar de support ligt. Als dit voorkomt gebruiken traders zo’n support level ook wel eens als stoploss. De stoploss wordt door veel traders dan net onder de supportlijn geplaatst.
Een supportlevel is een soort denkbeeldige vloer in de grafiek waar de prijs vaak veel weerstand krijgt of zelfs wordt gestopt. Over langere periodes stuitert de prijs dan als het ware van hetzelfde marktniveau af.

Naar boven

Hoe herken je een dragonfly doji candle?

Om een dragonfly doji candle te herkennen is het een goed begin om te weten hoe deze doji eruit ziet. De doji candle heeft een horizontale lijn in plaats van een body en valt daardoor redelijk goed op tussen de andere candles, die wel een body hebben.
Een dragonfly candle is dan ook een van de makkelijkst te spotten candles als we kijken naar vorm omdat deze zo verschilt van de meeste candles. Echter bestaat de dragonfly candle wel maar uit twee dunne lijnen waardoor deze niet opvalt tegenover de achtergrond van de grafiek. Een dragonfly doji indicator kan helpen bij het spotten van dragonfly candles.

*TIP: Een dragonfly doji candle betekent niet dat men ook altijd een trade plaatst. Door de dragonfly candle te herkennen, spot men een situatie waarin een kans kan ontstaat om een trade te plaatsen.
Traders gebruiken meerdere indicatoren om zoveel mogelijk informatie te verkrijgen. Aan de hand van de informatie uit de indicatoren maakt men een keuze om een trade te openen. Men trade niet op basis van alleen een losstaande gravestone doji.

Dragonfly doji candle geprint in de candlestick grafiek. Dragonfly doji candle op de bodem van een downtrend.
Herken jij de dragonfly candle in de grafiek?
Voor het antwoord, bekijk de afbeelding hieronder mét doji indicator!

Naar boven

Dragonfly doji indicator TradingView

Je kunt zelf een dragonfly candle spotten, maar er zijn ook hulpmiddelen die jou helpen om dragonfly doji candles te spotten tijdens het forex traden. Zo is er op TradingView een dragonfly doji indicator die elke dragonfly candle duidelijk markeert. Met de indicator kun je met een enkele klik alle dragonfly candles tevoorschijn toveren op de grafiek waardoor je er geen een mist.

Dragonfly doji indicator tradingview. De dragonfly doji candle krijgt een extra label in de candlestick grafiek zodat deze goed opvalt
Met de dragonfly doji indicator mis je geen enkele dragonfly candle.
Dragonfly doji indicator. TradingView menu voor het instellen van indicators zoals de dragonfly doji indicator.
Een paar klikken en je hebt de dragonfly doji indicator aangezet.

Het is niet alleen makkelijk, maar zo voorkom je dat je trade, of een moment om uit te stappen mist. Je kunt namelijk ook een alert instellen als er een dragonfly doji ontstaat.

Alert instellen voor de dragonfly doji indicator op tradingview
Je kunt een alert instellen voor elke dragonfly doji die ontstaat. Bepaal zelf wat voor melding je krijgt, e-mail, bericht op de TV app, pop-up of webhook url.

Om de doji indicator te gebruiken kun je een account aanmaken op TradingView. Als je je aanmeldt kun je gratis gebruik maken van de basisfuncties van TradingView. Daarnaast kun je altijd kiezen voor een upgrade van je account waardoor je toegang hebt tot veel meer indicatoren, alerts en nog vele andere voordelen. Vergelijk alle TradingView accounts.

Dragonfly doji indicator cTrader

Ook voor het cTrader handelsplatform is er een dragonfly doji indicator van ClickAlgo. Lees meer in ons cTrader artikel. Deze indicator is gemaakt door ClickAlgo, een software bedrijf wat gespecialiseerd is in software voor het cTrader handelsplatform. Lees meer in ons ClickAlgo artikel. Met de software van ClickAlgo kun je jouw tradingstrategie bijna compleet automatiseren.

Doji candlestick indicator voor het ctrader platform. Gemaakt door ClickAlgo.

Naar boven

Hoe trade je een dragonfly doji candle?

Er zijn verschillende soorten doji candles, die niet allemaal hetzelfde betekenen, en dus ook niet op dezelfde manier getrade worden. De dragonfly candle laat zien dat de prijs naar beneden werd geduwd, maar vervolgens sterk genoeg was om weer omhoog te komen tot de openingsprijs.
Ter bevestiging van wat de dragonfly doji impliceert, kijkt men vaak naar de candle ná de dragonfly candle. Het liefst is dit een candle met veel volume en een sterke prijsbeweging.
Er zijn verschillende manieren om een dragonfly candlestick te traden. Iedere trader zet zijn stoploss, take profit en risk-rewardverhouding net iets anders.

Dragonfly doji in een downtrend. Na de dragonfly doji volgt er een reversal en ontstaat er een uptrend.
Er ontstaat na deze dragonfly doji een bullish reversal.

Dragonfly doji in een downtrend

Men trade de dragonfly doji voornamelijk in een uptrend. Twee manieren worden veel gebruikt om de dragonfly doji te traden in een downtrend.
Bij de eerste optie gebruikt men de dragonfly candle als indicatie om een huidige short positie te sluiten. Na de dragonfly candle in een downtrend is er van een verdere daling vaak geen sprake, en dus sluiten sommige traders hun short positie. Voordat de positie gesloten wordt kijkt men wel eerst naar andere indicatoren om te bevestigen wat de dragonfly candle impliceert. Daarnaast kunnen ook de opvolgende candles bevestiging geven van de mogelijke trend reversal.

De tweede manier is het openen van een long positie na een dragonfly candle in een downtrend. De dragonfly candle wordt gezien als bullish reversal, wat er op zou wijzen dat de trend gaat omkeren en vanaf nu omhoog gaat.
Als stoploss gebruikt men bijvoorbeeld de onderkant van de dragonfly candle, de stoploss komt dan net onder het laagste punt van de dragonfly doji.
Voor de takeprofit kun je kijken naar eerder behaalde hoogtepunten of resistance levels. Ook bij het openen van de long positie kijkt men naar extra indicatoren of volgende candle om te bevestigen wat de dragonfly candle impliceert.
Wij willen het nogmaals benadrukken dat men niet trade op basis van alleen een losstaande dragonfly candle. Door de dragonfly doji candle te herkennen, spot men een situatie waarin een kans kan ontstaat om een trade te plaatsen. Traders gebruiken meerdere indicatoren om zoveel mogelijk informatie te verkrijgen. Aan de hand van de informatie uit de indicatoren maakt men een keuze om een trade te openen.

Een trade gemaakt aan de hand van een dragonfly doji die is geprint bij een support level. Vervolgens een succesvolle trade met als take profit een resistance level.
Voorbeeld trade aan de hand van een dragonfly doji die bij een support level wordt geprint. (onderste blauwe lijn) Met als take profit de eerst volgende resistance level. (Bovenste blauwe lijn)

In het ideale scenario is er een sterke downtrend, gevolgd door een dragonfly doji candle. Vervolgens plaatst men een trade en gaat de markt kort daarna weer rap naar boven. Echter komen deze ‘schoolboek voorbeelden’ in de praktijk niet vaak zo opzichtig voor. De markt kan bijvoorbeeld ook consolideren waarin er dus een tijd vrijwel geen prijsbeweging is. Daarnaast volgt er ook niet altíjd een uptrend na de dragonfly doji. Om die reden gebruikt men indicatoren om te bepalen of de verschenen dragonfly candle een moment is om een trade te plaatsen.

Dragonfly doji candle waarna er geen trend reversal ontstaat. De downtrend wordt voortgezet. De dragonfly doji candle werkt dus niet altijd.
De dragonfly doji candle werkt niet altijd. Wees je hier van bewust. Na deze dragonfly vervolgt de downtrend.

Naar boven

Volume dragonfly doji candle

Hoe meer volume de dragonfly doji heeft hoe betrouwbaarder de candle is. Het volume is het aantal eenheden dat er wordt verhandeld tussen kopers en verkopers. Als er een uptrend ontstaat met heel veel volume is dat veel betrouwbaarder dan een uptrend die ontstaat met een hele kleine volume. Een prijsbeweging met een klein volume betekent dat er gemiddeld gezien nog veel meer verhandeld kan worden en dan de prijsbeweging zomaar de andere kant op kan gaan. Er is dan nog genoeg volume over om de markt te beïnvloeden.

Naar boven

Dragonfly doji op de top van een uptrend

In de ideale situatie is er een sterke downtrend, ontstaat er een dragonfly, en volgt er een sterke uptrend. Maar in de praktijk zijn ideale situaties zeldzaam en ontstaat de dragonfly bijvoorbeeld ook in een uptrend. Zoals eerder verteld betekent de dragonfly candle dat men de prijs omlaag probeert te krijgen, maar deze niet wordt ondersteund en weer eenvoudig naar boven wordt geduwd.
De prijsbeweging die na de dragonfly doji volgt is vaak een uptrend. Een dragonfly candle in een uptrend duidt daardoor een continuation aan, in tegenstelling tot een downtrend waarin de dragonfly een reversal aanduidt.
Een dragonfly doji ‘op de top van een uptrend’ is een best verwarrende naam die er door veel traders aan wordt gehangen. De uptrend vormt helemaal geen top, maar zet juist voort. Daarnaast weet je altijd pas achteraf of een candle op de ’top’ van een uptrend verschijnt. Je kunt pas zien of de candle op de top is als je een paar candlesticks verder bent. Dan weet je namelijk pas of de trend is omgekeerd, en dus een top heeft gevormd, of is doorgezet in dezelfde richting.
Er wordt geprobeerd om de huidige uptrend te stoppen en om te keren. De opvolgende candles en indicators kunnen bevestigen wat er gaat gebeuren.

Dragonfly doji candle geprint op de top van een uptrend. De uptrend wordt na de dragonfly doji voortgezet.
Een dragonfly doji ‘op de top’ waarna de uptrend voortzet.

Het traden van een dragonfly candle in een uptrend is echter niet het sterkste signaal en voor veel traders is dit dan ook niet een moment om een trade te openen.

Naar boven

Wat is het verschil tussen een dragonfly doji en gravestone doji?

Het tegenover gestelde van de dragonfly doji is de gravestone doji. Deze candle ziet er uit als een grafsteen/gravestone, of ook wel een omgekeerde ‘T’.
De gravestone doji candle ontstaat doordat de prijs eerst omhoog wordt gedreven, maar daar geen support krijgt en vervolgens weer helemaal terug naar beneden wordt gedreven tot vrijwel de openingsprijs. De gravestone doji geeft aan dat de huidige uptrend geen ondersteuning krijgt en er potentieel een reversal van de trend ontstaat. Er volgt dan een downtrend. De gravestone doji is dan ook wel een bearish reversal patroon. Vooral als er na een sterke uptrend een gravestone doji verschijnt, kan men uitkijken naar een reversal van de trend, een downtrend. Meestal kijken traders naar indicatoren die deze trend bevestigen. Is dat het geval, opent men een short positie, of sluit men de huidige long positie.

Lees meer over Gravestone doji

Rode dragonfly doji in perfecte vorm. T-vormige doji candle.
Dragonfly doji met een lange wick aan de onderkant van de candle.
Rode gravestone doji candle. Omgekeerde t-vorm candle
Gravestone doji met een lange wick aan de bovenkant van de candle.
Dragonfly doji candle
Bullish reversal patroon
Wordt vaak getrade in een downtrend
Duidt een mogelijke uptrend aan
Gravestone doji candle
Bearish reversal patroon
Wordt vaak getrade in een uptrend
Duidt een mogelijke downtrend aan

Naar boven

Wat is het verschil tussen dragonfly doji en hammer

Het grootste verschil tussen de dragonfly doji en de hammer candle is het uiterlijk. Waar de dragonfly candle vrijwel geen body heeft, is er bij de hammer wel degelijk sprake van een zichtbare body. Bij een candle waarvan de body uit 0-5% van de complete candle bestaat spreken we van een dragonfly doji candle. Bij een body groter dan 5% spreken we van een hammer.
Verder dan het uiterlijk zijn er niet heel veel verschillen tussen de dragonfly candle en de hammer candle. De hammer candle komt net als de doji candle vaak voor in een dal en is een bullish reversal patroon. Mocht je de dragonfly en hammer door elkaar halen is dat niet heel erg. De candles betekenen vrijwel hetzelfde en worden dan ook op dezelfde manier getrade.

Dragonfly doji candle onderaan een downtrend. Groene dragonfly doji
Dragonfly candle onderaan de downtrend. (De body is kleiner dan 5% van de complete candlestick)
Hammer candlestick in grafiek. Omcirkelde Hammer candle.
De hammer candle heeft een grote body (Meer dan 5% van de complete candlestick) De hammer vormt onderaan de downtrend en is, net als de dragonfly doji, een bullish reversal indicatie.
Dragonfly doji candle
Body kleiner dan 5%
Bullish reversal patroon
Wordt vaak getrade in een downtrend
Duidt een mogelijke uptrend aan
Hammer candle
Body groter dan 5%
Bullish reversal patroon
Wordt vaak getrade in een downtrend
Duidt een mogelijke uptrend aan

Naar boven

Wat is het verschil tussen dragonfly doji en hanging man

Ook bij het verschil tussen de dragonfly doji en de hanging man candle is het uiterlijk een van de punten waarop de candles verschillen. Waar de dragonfly candle vrijwel geen body heeft, is er bij de hanging man wel degelijk sprake van een zichtbare body. Bij een candle waarvan de body uit 0-5% van de complete candle bestaat spreken we van een dragonfly candle. Bij een body groter dan 5% spreken we van een hanging man.
Echter, is het van groot belang dat je de dragonfly doji en hanging man niet met elkaar verward. De hanging man komt namelijk voor in een uptrend en impliceert een (bearish) trend reversal. De nieuwe trend wordt dan een downtrend. Aangezien de dragonfly candle voorkomt in een downtrend en een (bullish) reversal aanduid wil je deze twee candles niet door elkaar halen.

Dragonfly doji candle onderaan een downtrend. Groene dragonfly doji
De dragonfly candle is een bullish reversal indicatie die vaak onderaan de downtrend wordt geprint.
Hanging man candlestick op de top van een uptrend. Groene hanging man candle. Bearish reversal
De hanging man candle heeft een body die groter is dan 5% van de complete candlestick. Deze candle is een bearish reversal en vormt op de top van een uptrend.
Dragonfly doji candle
Body kleiner dan 5%
Bullish reversal patroon
Wordt vaak getrade in een downtrend
Duidt een mogelijke uptrend aan
Hanging man candle
Body groter dan 5%
Bearish reversal patroon
Wordt vaak getrade in een uptrend
Duidt een mogelijke downtrend aan

Naar boven

Succesvol leren traden

De dragonfly doji candle begrijpen, helpt ons om een beter inzicht in de markt te krijgen. Maar om er structureel winstgevend mee te traden, heb je meer informatie nodig.
Als je echt wilt leren traden, zul je heel wat zaken onder de knie moeten krijgen. Denk aan:

  • Een strategie vinden die voor jou werkt
  • Risicobeperking
  • Verschillende trading technieken leren
  • De juiste mindset creëren
  • Een betrouwbare forex broker vinden

Onder andere bovengenoemde zaken zijn nodig om een zelfstandige, winstgevende trader te worden. Het is ontzettend lastig om alles zelf uit te zoeken, zonder in een hoop valkuilen te stappen die je tijd en geld kosten.
In de trading cursus van FXminds leer je alles wat je moet weten om zelfstandig winstgevend te traden. Lees meer over de FXminds cursus. De cursus is zowel geschikt voor beginnende traders, als traders die niet de gewenste resultaten behalen. Door de cursus leer je in één keer de juiste manier van traden die bij jou past. Benieuwd of het iets voor jou is? Bekijk het gratis e-book van FXminds waarin je alvast de eerste stappen naar zelfstandig traden kunt zetten.

Heeft u vragen of hebben wij iets gemist? Laat het ons weten onderaan de pagina. Wij staan u graag te woord!

Naar boven

Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *