Gravestone dojicandle losstaand groen

Gravestone doji

Deel dit bericht

De gravestone doji candle is een variatie van de standaard doji candle. Deze gravestone candle is een candlestick waarvan de open en close vrijwel gelijk zijn aan elkaar. Hierdoor is de body van de candle niet meer dan een horizontale lijn. De gravestone candle heeft daarnaast een lange wick bovenop de candle. Dat maakt dat de gravestone candle een omgekeerde ‘T’-vorm krijgt, en hem goed herkenbaar maakt in de grafiek. Deze omgekeerde ‘T’-vorm ontstaat doordat de candle start met een uptrend, maar uiteindelijk weer omkeert en vervolgens sluit op ongeveer dezelfde positie als waar de candle geopend is. Dit geeft aan dat de uptrend geen ondersteuning krijgt, maar dat er ook twijfel is of er wel support is voor een downtrend. De gravestone doji wordt gezien als bearish reversal patroon. Wat betekent dat de koers omkeert en naar beneden gaat.
Men gebruikt de gravestone vaak in combinatie met een indicator en/of wachten op de opvolgende candle om te bevestigen wat de gravestone candle suggereert.

Wat is een gravestone doji?

Een gravestone doji is een candle uit de doji familie. Doji candles openen en sluiten op vrijwel hetzelfde niveau waardoor de body er uitziet als een horizontale lijn. Bij de gravestone candle zit er boven de open/close lijn een lange staart. Dit maakt dat de candle eruit ziet als een omgekeerde ‘T’, maar ook als een gravestone/grafsteen.
De gravestone doji is een zeldzame candle. Doordat de candle niet vaak voorkomt is de verleiding groot om met een imperfecte gravestone doji te traden. Dit kan er toe leiden dat de candle minder betrouwbaar is. Hoewel een kleine imperfectie acceptabel is, is het lastig om een duidelijke grens te trekken tot waar deze nog echt een bearish reversal kan aanduiden.
De staart van de gravestone candle kan variëren, maar is vaak best lang. Hoe langer de wick is aan de bovenkant, hoe groter de kans dat de gravestone candle een reversal aanduid. Ook kan er een kleine wick aan de onderkant zijn. Het is vooral belangrijk dat de open en close op vrijwel één lijn staan.
De gravestone candle wordt gezien als bearish reversal patroon. Met name ná een stevige uptrend kan de gravestone candle een reversal van deze trend aanduiden, en een downtrend inwijden.

Groene gravestone doji candle met een kleine wick aan de onderkant. Omgekeerde t-vorm candle
Groene imperfecte gravestone doji met een kleine wick aan de onderkant.
Rode gravestone doji candle. Omgekeerde t-vorm candle
Rode gravestone doji in perfecte uitvoering.

Gravestone doji candle betekenis

Wanneer er een gravestone candle ontstaat is de candle gesloten op het zelfde niveau als dat deze geopend is. De gravestone candle ontstaat doordat er na de opening wordt geprobeerd om de prijs naar boven te duwen, maar vervolgens wordt afgewezen en weer terug gaat naar de openingsprijs.
De prijsbeweging die na de gravestone ontstaat is vaak een downtrend. De gravestone candle laat zien dat er geen support is voor een uptrend, maar ook onzekerheid is voor een downtrend. Wel is duidelijk dat de uptrend niet snel staat te gebeuren en de downtrend meer voor de hand ligt. Omdat de prijsaction die de gravestone doji voortbrengt vaak een downtrend is, wordt deze candle gezien als bearish patroon / bearish reversal patroon.
De staart van de gravestone doji, de bovenste wick, is een belangrijk onderdeel van de gravestone omdat deze vaak kan laten zien waar de resistance ligt.

Gravestone candle en resistance

De gravestone candle is ook een goede candle om een resistance level aan te duiden. Als dit gebeurd gebruiken traders dit resistance level ook weleens als stoploss. Ook dan komt de stoploss net boven de resistance-lijn.
Een resistance level is een soort denkbeeldig plafond waar de prijs vaak wordt gestopt, of in ieder geval weerstand krijgt. Deze levels komen veel voor op ronde getallen, omdat dat marktniveaus zijn waar traders graag vanaf traden. Mensen traden bijvoorbeeld liever vanaf een niveau van 1.000 dan vanaf 1.071.

Voorbeeld van een resistance level. De uptrend krijgt weerstand op een rond marktniveau. De uptrend komt niet verder en keert om. Er volgt een downtrend.
Voorbeeld van een resistance level. De uptrend krijgt weerstand nabij een rond getal en komt er amper doorheen. Uiteindelijk is er teveel weerstand en ontstaat er een downtrend.

Naar boven

Hoe herken je een gravestone doji candle?

Om een gravestone doji candle te herkennen is het een goed begin om te weten hoe deze doji eruit ziet. De doji candle heeft een horizontale lijn in plaats van een body en valt daardoor redelijk goed op tussen de andere candles, die wel een body hebben.
Een gravestone candle is dan ook een van de makkelijkst te spotten candles als we kijken naar vorm omdat deze zo verschilt van de meeste candles. Echter bestaat de gravestone candle wel maar uit twee dunne lijnen waardoor deze niet opvalt tegenover de achtergrond van de grafiek. Een gravestone doji indicator kan helpen bij het spotten van gravestone candles.

*TIP: Een gravestone doji candle betekent niet dat men ook altijd een trade plaatst. Door de gravestone doji candle te herkennen, spot men een situatie waarin een kans kan ontstaat om een trade te plaatsen.
Traders gebruiken meerdere indicatoren om zoveel mogelijk informatie te verkrijgen. Aan de hand van de informatie uit de indicatoren maakt men een keuze om een trade te openen. Men trade niet op basis van alleen een losstaande gravestone doji.

Gravestone doji candle op de top van een uptrend als bearish reversal
Herken jij de gravestone candle in de grafiek?
Voor het antwoord, bekijk de afbeelding hieronder mét doji indicator!

Gravestone doji indicator TradingView

Je kunt zelf een gravestone candle spotten, maar er zijn ook hulpmiddelen die jou helpen om gravestone doji candles te spotten tijdens het forex traden. Zo is er op TradingView een gravestone doji indicator die elke gravestone candle duidelijk markeert. Met de indicator kun je met een enkele klik alle gravestone doji candles tevoorschijn toveren op de grafiek waardoor je er geen een mist.

TradingView gravestone candle indicator. Gelabelde gravestone candlestick.
Met de gravestone doji indicator is elke gravestone candle snel gespot.
TradingView menu om de gravestone doji candle indicator aan te zetten.
De TradingView gravestone indicator is zo aangezet.

Het is niet alleen makkelijk, maar zo voorkom je dat je trade, of een moment om uit te stappen mist. Je kunt namelijk ook een alert instellen als er een gravestone doji ontstaat.

TradingView alert voor de gravestone doji indicator
Je kunt een alert instellen voor elke gravestone candle die ontstaat. Bepaal zelf wat voor melding je krijgt, e-mail, bericht op de TradingView app, pop-up of webhook url.

Om de doji indicator te gebruiken kun je een account aanmaken op TradingView. Als je je aanmeld kun je gratis gebruik maken van de basisfuncties van TradingView. Daarnaast kun je altijd kiezen voor een upgrade van je account waardoor je toegang hebt tot veel meer indicatoren, alerts en nog vele andere voordelen. Vergelijk alle TradingView accounts.

Gravestone doji indicator cTrader

Ook voor het cTrader handelsplatform is er een gravestone doji indicator van ClickAlgo. Lees meer in ons cTrader artikel. Deze indicator is gemaakt door ClickAlgo, een software bedrijf wat gespecialiseerd is in software voor het cTrader handelsplatform. Lees meer in ons ClickAlgo artikel. Met behulp van ClickAlgo kun je jouw persoonlijke tradingstrategie bijna compleet automatiseren.

Doji candlestick indicator voor het ctrader platform. Gemaakt door ClickAlgo.
Software pakket van ClickAlgo welke alle soorten doji detecteert. Gemaakt voor het cTrader handelsplatform.

Naar boven

Hoe trade je een gravestone doji candle?

Er zijn verschillende soorten doji candles, die niet allemaal hetzelfde betekenen, en dus ook niet op dezelfde manier getrade worden. De gravestone candle laat zien dat de prijs naar boven werd geduwd, maar vervolgens sterk genoeg was om weer naar beneden te komen tot de openingsprijs.
Ter bevestiging van wat de gravestone doji impliceert, kijkt men vaak naar de candle ná de gravestone candle. Het liefst is dit een candle met veel volume en een sterke prijsbeweging. Er zijn verschillende manieren om een gravestone doji te traden. Iedere trader zet zijn stoploss, take profit en risk-rewardverhouding net iets anders.

Gravestone doji candle geprint op de top van een uptrend. Na de gravestone candlestick volgt er een bearish reversal.
Er ontstaat na deze gravestone doji een bearish reversal.

Gravestone doji in een uptrend

Men trade de gravestone candle voornamelijk in een uptrend. Twee manieren worden veel gebruikt om de gravestone doji te traden in een uptrend.
Bij de eerste manier gebruikt men de gravestone candle als indicatie om een huidige long positie te sluiten. Na de gravestone doji in een uptrend is er van een verdere stijging meestal geen sprake, en dus sluit men de long positie. Voordat men de positie sluit kijkt men altijd eerst naar indicatoren om te bevestigen wat de gravestone doji impliceert. Daarnaast kunnen de opvolgende candles bevestiging geven van de mogelijke trend reversal.

De tweede manier is het openen van een short positie na een gravestone candle in een uptrend. De gravestone candle wordt gezien als bearish reversal, wat er op zou wijzen dat de trend gaat omkeren en vanaf nu naar beneden gaat.
Als stoploss gebruikt men bijvoorbeeld de bovenkant van de gravestone candle, de stoploss komt dan net boven het hoogste punt van de gravestone doji.
Voor de takeprofit kijken traders bijvoorbeeld naar eerder behaalde dieptepunten of support levels. Bij het openen van zowel een short- als longtrade kijkt men naar extra indicatoren of opvolgende candle om te bevestigen wat de gravestone doji impliceert.
Wij willen het nogmaals benadrukken dat men niet trade op basis van alleen een losstaande gravestone candle. Door de gravestone doji candle te herkennen, spot men een situatie waarin een kans kan ontstaat om een trade te plaatsen. Traders gebruiken meerdere indicatoren om zoveel mogelijk informatie te verkrijgen. Aan de hand van de informatie uit de indicatoren maakt men een keuze om een trade te openen.

Gravestone doji candle voorbeeld trade. Gravestone candle raakt resistance level op de top van een uptrend waarna er een downtrend ontstaat.
Voorbeeld short-trade aan de hand van de gravestone doji candle die wordt geprint op de top van een uptrend en bij een resistance level. (blauwe lijn)

In het ideale scenario is er een sterke uptrend, gevolgd door een gravestone doji candle. Vervolgens plaatst men een trade en gaat de markt kort daarna weer rap naar beneden. Echter komen deze ‘schoolboek voorbeelden’ in de praktijk niet vaak zo opzichtig voor. De markt kan bijvoorbeeld ook consolideren waarin er dus een tijd vrijwel geen prijsbeweging is. Daarnaast volgt er ook niet altíjd een downtrend na de gravestone doji. Om die reden gebruikt men indicatoren om te bepalen of de verschenen gravestone candle een moment is om een trade te plaatsen.

Een uptrend waarna er een gravestone doji candle wordt geprint. De trend gaat vervolgens weer verder omhoog wat laat zien dat de gravestone doji niet altijd werkt.
De gravestone doji candle werkt niet altijd. Wees je hier van bewust. Na deze gravestone vervolgt de uptrend.

Volume gravestone doji candle

Hoe meer volume de gravestone doji heeft hoe betrouwbaarder de candle is. Het volume is het aantal eenheden dat er wordt verhandeld tussen kopers en verkopers. Als er een uptrend ontstaat met heel veel volume is dat veel betrouwbaarder dan een uptrend die ontstaat met een hele kleine volume. Een prijsbeweging met een klein volume betekent dat er gemiddeld gezien nog veel meer verhandeld kan worden en dan de prijsbeweging zomaar de andere kant op kan gaan. Er is dan nog genoeg volume over om de markt te beïnvloeden.

Naar boven

Gravestone doji op de bodem van een downtrend

In de ideale situatie is er een sterke uptrend, ontstaat er een gravestone, en volgt er een sterke downtrend. Maar in de praktijk zijn ideale situaties zeldzaam en ontstaat de gravestone bijvoorbeeld ook in een downtrend. Zoals eerder verteld betekent de gravestone candle dat men de prijs omhoog probeert te krijgen, maar deze niet wordt ondersteund en weer eenvoudig naar beneden wordt geduwd.
De prijsbeweging die na de gravestone doji volgt is vaak een downtrend. Een gravestone candle in een downtrend duidt daardoor een continuation aan, in tegenstelling tot een uptrend waarin de gravestone een reversal aanduidt.
Een gravestone doji ‘op de bodem van een downtrend’ is een best verwarrende naam die er door veel traders aan wordt gehangen. De downtrend vormt helemaal geen bodem, maar zet juist voort. Daarnaast weet je altijd pas achteraf of een candle op de ‘bodem’ van een downtrend verschijnt. Je kunt pas zien of de candle op de bodem is als je een paar candlesticks verder bent. Dan weet je namelijk pas of de trend is omgekeerd, en dus een bodem heeft gevormd, of is doorgezet in dezelfde richting.
Er wordt geprobeerd om de huidige downtrend te stoppen en om te keren. De opvolgende candles en indicators kunnen bevestigen wat er gaat gebeuren.
Het traden van een gravestone candle in een downtrend is niet het sterkste signaal en voor veel traders is dit dan ook niet een moment om een trade te openen.

Downtrend waarin een gravestone candlestick voorkomt. De downtrend zet hier voort.
Er wordt geprobeerd om de downtrend om te keren, maar hier is niet genoeg ondersteuning voor. De downtrend zet voort.

Naar boven

Opleiding is de beste investering die je kunt doen! Volg onze tips en artikelen op X/Twitter

Wat is het verschil tussen een gravestone doji en dragonfly doji?

Het tegenover gestelde van de gravestone doji is de dragonfly doji. Deze candle ziet er uit als een dragonfly/libel, of ook wel een ‘T’.
De dragonfly doji candle ontstaat doordat de prijs eerst omlaag wordt gedreven, maar daar geen support krijgt en vervolgens weer helemaal terug omhoog wordt gedreven tot vrijwel de openingsprijs. De dragonfly doji geeft aan dat de huidige downtrend geen ondersteuning krijgt en er potentieel een reversal van de trend ontstaat. Er volgt dan een uptrend. De dragonfly doji is dan ook wel een bullish reversal patroon. Vooral als er na een sterke downtrend een gravestone doji ontstaat, kan men uitkijken naar een reversal van de trend, een uptrend. Meestal kijken traders naar indicatoren die deze trend bevestigen. Is dat het geval, opent men een long positie, of sluit men de huidige short positie.

Lees meer over dragonfly doji.

Groene gravestone doji candle met een kleine wick aan de onderkant. Omgekeerde t-vorm candle
Gravestone doji candle met een lange wick aan de bovenkant van de candle
Groene dragonfly doji met een kleine wick. Doji candle met een t-vorm.
Dragonfly doji candle met een lange wick aan de onderkant van de candle
Gravestone doji candle
Bearish reversal patroon
Wordt vaak getrade in een uptrend
Duidt een mogelijke downtrend aan
Dragonfly doji candle
Bullish reversal patroon
Wordt vaak getrade in een downtrend
Duidt een mogelijke uptrend aan

Wat is het verschil tussen gravestone doji en shooting star

Het grootste verschil tussen de gravestone doji en de shooting star candle is het uiterlijk. Waar de gravestone candle vrijwel geen body heeft, is er bij de shooting star wel degelijk sprake van een zichtbare body. Bij een candle waarvan de body uit 0-5% van de complete candle bestaat spreken we van een gravestone doji candle. Bij een body groter dan 5% spreken we van een shooting star.
Verder dan het uiterlijk zijn er niet heel veel verschillen tussen de gravestone doji en de shooting star candle. De shooting star candle komt net als de doji candle voor in een top en is een bearish reversal patroon. Mocht je de gravestone en shooting star door elkaar halen is dat niet heel erg. Beide candles komen voor op de top van een uptrend waarna een bearish reversal vaak volgt. De candles worden dan ook op dezelfde manier getrade.

Gravestone doji candle groen gekleurd op de top van een uptrend. Bearish reversal
De gravestone candle heeft een body kleiner dan 5% van de complete candlestick.
Shooting star candlestick op de top van een uptrend. Groende candle met body groter dan 5% van de complete candle.
We spreken van een shooting star als de body van de candle meer dan 5% van de complete candlestick bedraagt.
Gravestone doji candle
Body kleiner dan 5%
Bearish reversal patroon
Wordt vaak getrade in een uptrend
Duidt een mogelijke downtrend aan
Shooting star candle
Body groter dan 5%
Bearish reversal patroon
Wordt vaak getrade in een uptrend
Duidt een mogelijke downtrend aan

Naar boven

Wat is het verschil tussen gravestone doji en inverted hammer

Waar de gravestone candle vrijwel geen body heeft, is er bij de inverted hammer wel degelijk sprake van een zichtbare body. Bij een candle waarvan de body uit 0-5% van de complete candle bestaat spreken we van een gravestone doji candle. Bij een body groter dan 5% spreken we van een inverted hammer.
Echter, is het van groot belang dat je de gravestone doji en inverted hammer niet met elkaar verward. De inverted hammer impliceert een bullish trend reversal. De nieuwe trend wordt dan een uptrend. De gravestone candle impliceert een bearish trend reversal. De nieuwe trend wordt dan een downtrend.

Gravestone doji candle groen gekleurd op de top van een uptrend. Bearish reversal
De gravestone doji heeft een body kleiner dan 5% en wordt gezien als een bearish reversal.
Groene inverted hammer candlestick. Bullish reversal candle
De inverted hammer heeft een body groter dan 5% van de complete candlestick en wordt gezien als bullish reversal.
Gravestone doji candle
Body kleiner dan 5%
Bearish reversal patroon
Komt vaak voor in uptrend
Duidt een mogelijke downtrend aan
Inverted hammer candle
Body groter dan 5%
Bullish reversal patroon
Komt vaak voor in downtrend
Duidt een mogelijke uptrend aan

Succesvol leren traden

De gravestone doji candle begrijpen, helpt ons om een beter inzicht in de markt te krijgen. Maar om er structureel winstgevend mee te traden, heb je meer informatie nodig.
Als je echt wilt leren traden, zul je heel wat zaken onder de knie moeten krijgen. Denk aan:

  • Een strategie vinden die voor jou werkt
  • Risicobeperking
  • Verschillende trading technieken leren
  • De juiste mindset creëren
  • Een betrouwbare forex broker vinden

Onder andere bovengenoemde zaken zijn nodig om een zelfstandige, winstgevende trader te worden. Het is ontzettend lastig om alles zelf uit te zoeken, zonder in een hoop valkuilen te stappen die je tijd en geld kosten.
In de trading cursus van FXminds leer je alles wat je moet weten om zelfstandig winstgevend te traden. Lees meer over de FXminds cursus. De cursus is zowel geschikt voor beginnende traders, als traders die niet de gewenste resultaten behalen. Door de cursus leer je in één keer de juiste manier van traden die bij jou past. Benieuwd of het iets voor jou is? Bekijk het gratis e-book van FXminds waarin je alvast de eerste stappen naar zelfstandig traden kunt zetten.

Heeft u vragen of hebben wij iets gemist? Laat het ons weten onderaan de pagina. Wij staan u graag te woord!

Naar boven

Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *