cTrader traders first logo

cTrader

Deel dit bericht

cTrader tradingsplatform

Het handelsplatform cTrader is een modern platform welke gratis te downloaden is. De ontwikkelaar Spotware heeft een uiterst intuïtief platform gemaakt dat makkelijk is in gebruik. Met een balans tussen eenvoud en complexiteit is het tradingplatform zowel geschikt voor de beginnende trader als de geavanceerde trader.
cTrader is opgericht in 2010 en sindsdien aan het uitgroeien tot een enorm populair platform onder traders. Niet alleen de transparantheid of het aanbod tools speelt hier een rol in. Ook de mogelijkheid voor traders om input te geven voor de ontwikkeling van het platform zorgt hiervoor.
Ben je op zoek naar een modern tradingplatform, of twijfel je om over te stappen op cTrader? Lees dan verder!

Wat kun je traden op cTrader?

 • Forex
 • Grondstoffen
 • Indexen
 • Aandelen
 • ETF’s
 • Crypto

cTrader is een multi-asset CFD handelsplatform. Dat betekent dat je kunt speculeren op verschillende financiële instrumenten zonder deze daadwerkelijk in bezit te hebben. Als je bijvoorbeeld aandelen verhandeld ben je niet in het bezit van deze aandelen. Je krijgt geen dividend, en bent geen aandeelhouder. Maar je kunt wel een positie openen op het stijgen of dalen van dit aandeel.

Welke grafieken heeft cTrader?

 • Bar grafiek of HLOC (Balk met hoog, laag, open en closed)
 • Kaarsgrafiek of candlestick
 • Stippen grafiek of dots chart
 • HLC grafiek (Balk met hoog, laag en closed)
 • Lijngrafiek of line chart

Naar boven

Traders first

Het motto van cTrader luidt: “Traders First”. Niet om een mooie marketing campagne te creëren, maar echt om de traders eerst te plaatsen. Met onder andere een specifiek businessmodel, transparantie voor alle traders en genoeg educatieve middelen zet het handelsplatform de traders op één.
Daarnaast ontwikkelt Spotware het platform niet alleen vanuit hun eigen idealen, maar laten ze ook ruimte voor input vanuit de traders. Op pagina’s als suggesties voor cTrader kunnen traders hun ideeën en suggesties plaatsen. Andere traders kunnen hier op reageren en aanvullingen schrijven. Als belangrijkste lezen er natuurlijk medewerkers van het handelsplatform mee en wordt de input gebruikt om het platform nog verder te ontwikkelen.
In hoe zet cTrader traders op de 1e plaats, legt Panagiotis Charalampous, Hoofd community management bij Spotware Systems (cTrader), uit hoe zij traders op één zetten.

Businessmodel

Het businessmodel van cTrader is zo vormgegeven dat zij hun geld verdienen via brokers. Vaak gebeurt het dat brokers een standaard bedrag betalen aan een handelsplatform. Bij cTrader werkt dat net iets anders, zij bieden hun platform ‘as a service’ aan. Dat betekent dat brokers het platform als dienst kopen, en niet als product. Spotware blijft de eigenaar van het platform en zal het platform beheren. De broker gebruikt het platform naar verhouding van het volume dat er gehandeld wordt. Hoe meer er gehandeld wordt, hoe meer cTrader verdient. En welke traders handelen meer? Succesvolle! cTrader zet om die reden vooral in op het onderwijzen van traders, en heeft er zelf ook het meest aan als hun gebruikers succesvol zijn.

Platform zonder interventie van brokers

Een van de belangrijke aspecten van het ’traders first’ idee, is dat brokers niet kunnen sjoemelen met zaken als de prijsinformatie, orders of tradingsgeschiedenis. Het is de bedoeling dat de brokers alleen de zaken regelen die zij horen te doen.
Het handelsplatform wordt beheerd en onderhouden door Spotware. Daardoor kunnen brokers niet bij gegevens waar zij geen invloed op zouden moeten hebben. Het cTrader platform is hierdoor niet aantrekkelijk voor frauduleuze brokers die prijsgegevens, open posities en handelsgeschiedenis manipuleren om traders geld te laten verliezen.

Naar boven

No dealing desk platform (STP/ECN/NDD)

Een van de grotere redenen die traders overhalen om bij het cTrader platform te handelen is het feit dat cTrader achter het No-dealing-desk-principe staat. Dit houdt in dat de prijzen en orders in het handelsplatform rechtstreeks van en naar de bank komen/gaan, en een broker daar niet tussen zit. Ook dit zorgt ervoor dat brokers hier geen schimmige praktijken kunnen uitvoeren ten nadele van de traders. Dit geeft traders die handelen op het platform een vertrouwd gevoel. Het is dan ook niet gek dat traders specifiek opzoek gaan naar brokers die cTrader aanbieden.

Dealing Desk (DD) platform

Spotware is begonnen met het cTrader handelsplatform om een platform neer te zetten waar brokers niet kunnen manipuleren. Dat is nog steeds waar de makers van cTrader aan vasthouden en zij verzekeren de handelaren dat er op geen enkele manier misbruik gemaakt kan worden van het handelsplatform.
Omdat het platform flink blijft groeien, is er meer en meer vraag vanuit de markt naar een Dealing-desk-principe. Daarom is er een uitbreiding van het platform die dealing desk toestaat. Dit houdt dus in dat de prijzen en orders via een broker gaan. Hierdoor verdient een broker zijn geld. Een Dealing desk broker is niet ook meteen een fraudeur. Het cTrader platform monitort het gebruik van het platform en staat geen misbruik toe.
Panagiotis Charalampous, Hoofd community management bij Spotware Systems (cTrader), heeft een uitleg gegeven over de Dealing desk uitbreiding. Lees meer over wat Panagiotis Charalampous over dealing desk op cTrader zegt.

Ordermenu van het handelsplatform cTrader. Met links onderin het woord INSTANT, wat aangeeft dat de broker een Dealing Desk broker is.
INSTANT
linksonder in het menu

TIP* als een broker gebruik maakt van dealing desk zie je dit als je een order gaat plaatsen. Er staat dan INSTANT linksonder in het ordermenu.

Naar boven

Transparant

cTrader staat voor transparantie voor zowel de traders als broker. Alle gegevens die je als trader in wilt zien, worden duidelijk weergegeven. Alle uitgevoerde orders worden op een eenvoudige wijze weergegeven in een logboek zodat je ten alle tijde op de hoogte bent van wat er met je trades gebeurd.
Ook als er wordt getrade via een dealing desk broker worden de gegevens op transparante wijze aan de traders aangeboden.

Alle gegevens worden transparant aangeboden, zodat er niks gemanipuleerd kan worden. Deze transparantie is onderdeel van de ideeën van cTrader om misbruik tegen te gaan. Zoals Spotware, de maker van cTrader, schreef: “cTrader zegt NEE tegen scams

Download cTrader

U kunt het handelsplatform op de volgende manieren downloaden:

TIP* Hulp nodig bij het downloaden van cTrader? Lees meer in het helpcentrum van cTrader.

U kunt ook eerst een account aanmaken bij een broker. Nadat je een account hebt aangemaakt geeft de broker meestal de keuze om een handelsplatform te downloaden. Je kunt dan gewoon het cTrader platform downloaden of openen. Het voordeel is dat je brokeraccount dan meestal gelijk is gekoppeld aan het handelsplatform. Je kunt dan snel beginnen met traden. Bekijk meer brokers die cTrader aanbieden.

Naar boven

cTrader web

Het handelsplatform heeft ook een webversie, cTrader web. Beschikbaar voor alle populaire browsers. Wat is een browser?

Demo-account cTrader

Wanneer je het cTrader platform gedownload hebt kun je starten met een demo-account. Met een demo-account kun je alvast bekend worden met cTrader handelsplatform, oefenen met traden of een automatische tradingstrategie testen. Lees meer over wat is een demo-account?
Je demo-account verloopt als je een tijdje niet hebt ingelogd. Je krijg dan vanzelf een email ter herinnering om in te loggen, of voor het overgaan op een live account.
Het is het handigst om eerst een broker uit te zoeken en daar een account aan te maken. Je kunt dan via de broker met een demo-account aan de slag. Wanneer je ooit wilt overgaan op een live-account is dit met een paar klikken makkelijk te regelen als je al een account bij een broker hebt.
Een vertrouwde langdurige klant van Spotware, die het cTrader handelsplatform aanbiedt is Pepperstone. Lees meer over Pepperstone.

cTrader ID (cTID)

Met een cTrader ID, ook wel cTID, heb je een overkoepelend account waarmee je op alle applicaties van cTrader kunt handelen. Wanneer je meerdere accounts hebt bij een broker, kun je met je cTID heel eenvoudig wisselen tussen de accounts. Dit kun je doen zonder dat je telkens opnieuw moet inloggen.
Met je cTID beheer je eenvoudig alle apparaten die kunnen handelen met jouw account, je wachtwoorden, gebruikersnamen en of e-mailadressen.
In je cTrader ID omgeving kun je jouw ideale handelsinstelling instellen en vervolgens op al je apparaten met een paar klikken inladen. Daarnaast krijg je toegang tot verschillende communities waar je met andere traders gezellig kunt kletsen, maar ook trading ideeën kunt delen en sparren over automatische tradingstrategieën. Met je cTrader ID beheer je eenvoudig en overzichtelijk al jouw handelsaccounts en voorkeuren.

Maak jouw cTrader ID aan, of lees meer in de uitleg cTID aanmaken.

Naar boven

Algoritmisch traden

Het cTrader platform is geschikt voor zowel beginnende als gevorderde traders. Het platform heeft hele fijne grafieken voor het handmatige traden. Ook is het handelsplatform bij uitstek geschikt voor algoritmisch traden. Zeker als je een beginnend algoritmische trader bent of daarmee wilt beginnen is het cTraderplatform de ideale plek. Er zijn veel verschillende algoritmische-tradingsopties en daarnaast kun je alles makkelijk uitproberen in een demo-omgeving. Spotware heeft cTrader automate ontwikkeld als een plug en play platform. Met een paar simpele klikken kun je je tradingsoftware of indicator inladen en laten traden!

Met algoritmische tradingsoftware kun je standaard handelingen automatiseren. Zo kun je vooraf al je risico’s instellen waardoor je steeds vanuit de zelfde voorwaarden een trade opent. Je voorkomt hiermee dat je een trade in gaat vanuit emotie, ‘omdat deze goed voelt’.

Een reden voor mensen om over te gaan op een automatische trading strategie, is omdat ze een winstgevende handmatige strategie hebben. Zij weten dat de strategie werkt, en door deze compleet automatisch te maken hoeven ze er ook (bijna) niks meer aan te doen. De software gaat voor hen aan het werk, en daardoor kan de trader zich op andere manieren van inkomen focussen.
Er zijn veel manieren om aan de slag te gaan met algoritmisch traden. Hieronder leest u over een aantal van de manieren die je bij het cTrader platform tegenkomt.

Naar boven

cBots en indicators

Op de cTrader algoritmes pagina kun je een ruim aanbod vinden van zowel gratis als betaalde algoritmische trading software, voor het cTraderplatform. Deze worden door Spotware, maar ook door andere traders, of software bedrijven gemaakt. Je kunt ook zelf een softwareproject uploaden, let er dan wel op dat je de auteursrechten over dit product bezit.
Lees meer over:
Gratis en betaalde cBots.
Gratis en betaalde indicators.

cTrader programmeren en coderen

Alle cBots en indicators voor het cTrader platform worden gemaakt met de programmeertaal C#. Dit is een universele programmeertaal die wordt gebruikt voor het ontwikkelen van allerlei software-ontwikkelingen. Voor het maken van software producten voor het cTraderplatform hoef je dus alleen kennis te hebben van C#. Alhoewel het natuurlijk altijd handig is om te weten hoe het platform werkt.
Als je wilt beginnen met het maken van je eigen trading software, C# wilt leren of de API van cTrader wilt begrijpen, lees hieronder meer:

Naar boven

ClickAlgo trading software

ClickAlgo.com is een software bedrijf gespecialiseerd in het cTrader handelsplatform. Met als doel mensen financieel onafhankelijk te laten worden door ze juist geïnformeerd de markten op te sturen. Het bedrijf biedt zowel gratis als betaalde trading software en indicators. Deze zijn kant-en-klaar te downloaden in de ClickAlgo marketplace. Een voordeel van de producten en service van ClickAlgo is dat als je een van de software producten koopt je eventuele toekomstige verbeteringen of updates gratis krijgt. Ook zit er op de aankoop van betaalde producten, zoals indicators en volledige automatische tradingsystemen, een 14 dagen refund-optie. Mocht het product je niet bevallen kun je deze dus binnen 14 dagen weer in ruilen voor je betaalde aankoopbedrag
Daarnaast maken zij ook persoonlijke software projecten, gebaseerd op jouw wensen en idealen. Met meer dan 1000 afgeronde software projecten is er genoeg ervaring aan boord van het ClickAlgo team. Laat ClickAlgo jouw idee programmeren.

Naast het snel leveren van de producten is ook het georganiseerd en leesbaar maken van de code voor het team een belangrijk punt. Een juist georganiseerd code die complexe taken uitvoert is in de toekomst makkelijk aan te passen als jouw wensen of de markt iets veranderd.
Lees meer over ClickAlgo trading software als je jouw tradingstrategie wilt versterken met automatische trading software. Met al meer dan 10.000 geregistreerde klanten bent u niet de enige die voor ClickAlgo.com kiest.

Lees meer over:

Kennis is macht! Volg onze tips en artikelen op X/Twitter

De ClickAlgo Trustpilot score. Een uitstekende gemiddelde score van 4.8 over 295 reviews.
De ClickAlgo Trustpilot score. Een uitstekende gemiddelde score van 4.8 over 295 reviews.

Naar boven

Software projecten ontwikkelen

Als je zelf goed overweg kunt met het programmeren van tradingsoftware voor het cTrader platform kun je een kijkje nemen op cTrader’s marktplaats voor het ontwikkelen van software projecten. Dit is een marktplaats waar je automatische software kunt maken voor andere mensen. Daarnaast kun je er natuurlijk ook zelf een aanvraag doen voor het maken van een software project. Andere personen kunnen dan de software voor je ontwikkelen.

cTrader marktplaats voor het ontwikkelen van software projecten. Nodig iemand uit om jouw software project te maken.
Zet een opdracht voor een software project online.
Of maak het software project voor een ander.

Virtual private servers

Met een virtual private server (VPS) heb je een eigen afgeschermd stukje server. Dit is ideaal voor algoritmisch traden. Je kunt daardoor je volledige automatische tradingstrategie constant laten draaien zonder dat je je laptop of computer open hebt staan. Een VPS is altijd verbonden met het internet en biedt een enorm stabiele verbinding. Daarnaast kan het ook minder vertraging opleveren als de VPS server in Londen staat, omdat deze dan in de buurt van de trading server staat.
cTrader heeft zelf een lijst van VPS Hosting Service Providers samen gesteld. Deze zijn getest op minimale vertraging en goede compatibiliteit met het handelsplatform. Je kunt deze lijst raadplegen om te vergelijken en een VPS hosting provider uit te zoeken.
Wanneer je wilt weten hoe je het handelsplatform op een VPS moet installeren, lees dan meer in de uitleg van ClickAlgo.com over hoe installeer je cTrader op een VPS. Let wel op dat de uitleg is gedaan met een specifieke VPS hosting provider en de installatie misschien net iets anders kan zijn voor de door u gekozen VPS hosting provider.

Naar boven

cTrader brokers

Het handelsplatform van cTrader is een compleet pakket wat elke broker kan aanbieden. Ze zijn zoals ze zelf zeggen: “broker-neutraal”. Wat bij veel traders vertrouwen geeft is de nadruk die het handelsplatform geeft op het transparant handelen. Brokers kunnen op geen enkele manier misbruik maken van het platform om traders negatief te beïnvloeden. Het cTrader platform is hierdoor niet aantrekkelijk voor frauduleuze brokers die prijsgegevens, open posities en handelsgeschiedenis manipuleren om traders geld te laten verliezen.
cTrader draait op het succes van de traders en daar hoort ook een betrouwbare broker bij.
lees meer over Pepperstone, de broker die traders over de hele wereld voorziet van de meest moderne technologie. Of lees meer brokers die cTrader aanbieden.

Pepperstone

Logo van pepperstone

Een broker die als betrouwbaar wordt bestempeld door Spotware is Pepperstone. Dit is een trouwe langdurige klant die het het cTrader handelsplatform aanbiedt. Pepperstone is beschikbaar in Nederland en heeft veel goede beoordelingen. Daarnaast heeft Pepperstone duidelijke instructie video’s waarmee jij een expert wordt op het cTraderplatform. Lees meer over Pepperstone.

cTrader help

In het hulpcentrum van cTrader wordt het handelsplatform van begin tot eind uitgelegd. Voor bijna alle functies van het handelsplatform zijn er handleiding te vinden. Zowel hulp bij het downloaden van cTrader voor verschillende apparaten, als uitleg van begrippen en handelstermen. Of lees meer in de veelgestelde vragen over cTrader.
Daarnaast heeft ClickAlgo een starters handleiding gemaakt. Met deze tutorial krijg je een duidelijk inzicht in de potentie die het handelsplatform heeft, en wat je er mee kunt bereiken. Lees meer over ClickAlgo’s tutorial voor cTrader.

Naar boven

Uitleg video’s

Voor de mensen die liever een instructievideo bekijken in plaats van een handleiding lezen is er genoeg beeldmateriaal. Zo zijn er veel video’s te vinden van zowel cTrader als andere partijen zoals ClickAlgo.com. De video support van ClickAlgo is zeer uitgebreid en biedt op veel antwoorden een vraag.
De instructievideo’s zijn van goede kwaliteit en leggen duidelijk het onderwerp van de video uit. Je kunt de persoon in de video vaak eenvoudig na doen om jouw vraag of probleem op te lossen.
Bekijk de volgende uitleg video’s:

FXminds academy. Forex en valutahandel cursus.
Wil je meer leren over forex? Schrijf je in voor de FXminds forex academy cursus!

Naar boven

cTrader support

Als alle standaard aangeboden hulp geen antwoord kan bieden op je vraag, is het wel fijn als iemand je toch kan helpen. Er zijn verschillende opties die je kunt uitproberen die een goede kans bieden om jou te helpen. cTrader zet traders first, en daar hoort ook een goede klantenservice bij. Lees hieronder meer over de verschillende opties.

cTrader forum

Het cTrader forum geeft de ruimte voor traders om hun vragen te stellen of te discussiëren met elkaar. Je kunt er eenvoudig een post aanmaken om een vraag te stellen, of reageren op het bericht van een andere trader. Daarnaast kun je natuurlijk ook gewoon stilletjes mee lezen met alle gesprekken die er worden gevoerd. Naast traders, zijn er ook medewerkers van Spotware te vinden op het forum die helpen om bijvoorbeeld vragen te beantwoorden of informatie te verstrekken. Zo worden bijvoorbeeld alle nieuws updates en aankondigingen van het cTrader handelsplatform ook op het forum gedeeld.

Telegram

Wanneer je echt snel support nodig hebt kun je het best de officiele cTrader Telegram groep raadplegen. In de Telegram groep zitten op moment van schrijven al meer dan 3000 leden. Dat betekent dat wanneer jij een vraag stelt in de groep, er meer dan 3000 mensen een melding krijgen en binnen tientallen seconde kunnen reageren. In de Telegram groep zitten ook meerdere belangrijke werknemers van zowel cTrader als ClickAlgo.com die zeer actief aanwezig zijn in de groep.

Naar boven

cTrader socialmedia

Je kunt de socialmedia kanalen natuurlijk gebruiken voor support. Daarnaast is het ook handig om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes over het handelsplatform.

Reviews cTrader

De reviews van het cTraderplatform zijn over het algemeen zeer goed. We lezen vaak dat het platform makkelijk te gebruiken is, en ontzettend veel functies te bieden heeft. De verdere ervaringen vertellen dat het platform voor zowel handmatige als automatische trading heel erg prettig werkt en dat veel gebruikers het platform aanraden. Daarnaast is de moderne uitstraling van het platform niet te ontkennen.

Wij hebben zelf ook al een aantal keer contact gehad met Spotware, de maker van cTrader. Onze vragen werden daarbij snel en uitgebreid beantwoord, en we werden vriendelijk te woord gestaan.
Lees meer bij trustpilot reviews cTrader

Positieve review

Een goede review van het cTrader platform op trustpilot met een uitstekende score.
Een uitstekende review van het cTrader platform

Negatieve review

De enige negatieve review over het cTrader platform die op dit moment op Trustpilot te vinden is.

Gebruiksvriendelijkheid cTrader handelsplatform en website

De website van cTrader is zeer gebruiksvriendelijk. Het menu is overzichtelijk en navigeren is eenvoudig.
De tekst is helaas niet altijd goed leesbaar vanwege het contrast. De tekst heeft soms een te laag contract wat niet fijn is voor mensen die kleurenblind zijn of een andere visuele beperking.
Het platform zijn we ook zeer over te spreken, de leercurve van het platform is zeer goed. Zelf als u overstapt van een ander platform is de navigatie en bediening zo voor de hand liggend dat het een genot is om mee te werken. Helaas is de tekst ook niet altijd evengoed leesbaar voor mensen met een visuele beperking. Het contrast is soms laag, je kunt gelukkig wel de lettergrootte aanpassen.
Over het algemeen scoort cTrader heel goed op gebruiksvriendelijk. We hebben de punten van het contrast en leesbaarheid van tekst voorgelegd aan cTrader, misschien gaan ze er iets mee doen. Ze zijn zeer benaderbaar.

TIP* Voor de mensen die het prettig vinden ondersteunt cTrader naast het normale witte thema ook een donkere modus. Dat kan bijvoorbeeld uw batterij besparen, of fijn zijn voor uw ogen.

Naar boven

Overstappen naar cTrader

De vraag: “welk platform is er beter, MetaTrader of cTrader?” wordt vaak gesteld. De vraag is lastig om te beantwoorden omdat het heel erg kan afhangen van persoonlijke voorkeuren. Echter kunnen we wel stellen dat het cTrader platform veel functies en mogelijkheden biedt voor de meeste traders. Waar de ene trader zeker weet dat cTrader de toekomst is, blijft de andere liever bij een ander platform als MetaTrader.
Lees meer over:

Toch zien we dat het cTrader platform steeds meer gebruikers telt en dat er meer en meer wordt gesproken over het handelsplatform (in positieve zin). Het platform blijft verbeteren, is transparant en fijn om mee te werken, en dat valt ook op bij traders. De nieuwsgierigheid is van een hoop handelaren gewekt, wat er toe leidt dat er mensen migreren van bijvoorbeeld MetaTrader naar cTrader.

Doordat het platform, gemaakt door Spotware, intuïtief en makkelijk in gebruik is verloopt de overstap meestal redelijk soepel. Een steile leercurve zorgt er vaak voor dat een overstap makkelijk is zonder frustratie.
Werk jij al met het cTrader handelsplatform? Laat ons je ervaringen of vragen weten onderaan de pagina.

Positieve review op Trustpilot over het cTrader handelsplatform.
Ga jij cTrader ook eens uitproberen?

Van MetaTrader 4 naar cTrader

Maak jij de overstap van Metatrader 4 naar cTrader? Als je je Expert Advisors mee wilt nemen naar het handelsplatform van cTrader dan is dat in de meeste gevallen mogelijk. MT4 Expert Advisors zijn gemaakt met de MQL4 programmeertaal, terwijl de cBots van cTrader worden gemaakt met de programmeertaal C#. Daardoor moet de code worden omgezet om het te laten werken op het nieuwe platform.
Er zijn verschillende services en opties die je kunt gebruiken om de EA’s mee te nemen. De services van ClickAlgo kunnen als professioneel worden beschouwd, en hebben genoeg capaciteit om jouw EA’s om te zetten. Daarnaast is er uitgebreid uitgelegd hoe je de overstap van jouw EA’s het best kunt uitvoeren.
Er zijn ook gratis converter tools waar je de code simpel in kunt plakken. De converter zet de MQL4 dan om in C#. Let wel op dat de converters niet voor 100% betrouwbaar zijn. Zo waarschuwt de converter van 2algo.com dat het omzetten van de indicators in 84% van de gevallen lukt en het omzetten van robots in 82% van de gevallen lukt.

Heeft u vragen of hebben wij iets gemist? Laat het ons weten onderaan de pagina. Wij staan u graag te woord!

Naar boven

Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *