Review goldRepublic goudhandelaar in Amsterdam

GoldRepublic Review

Deel dit bericht

GoldRepublic

In dit artikel delen wij onze ervaringen over GoldRepublic. De online broker die het aankopen van fysiek edelmetaal toegankelijk maakt. We bekijken onder andere hoe GoldRepublic werkt en of GoldRepublic betrouwbaar is.
Lees meer als je wilt weten waarom wij tevreden zijn over GoldRepublic.

Hoe werkt GoldRepublic?

GoldRepublic is een online platform waar je relatief eenvoudig kunt beleggen in fysiek edelmetaal. Edelmetaal waar jij voor 100% de juridische eigenaar van bent. Zelf maak ik ook gebruik van GoldRepublic. Mijn ervaringen lees je hieronder.
In het kort ziet beleggen in edelmetalen er bij GoldRepublic als volgt uit:

 1. Ik opende een account bij GoldRepublic.
 2. Daarna kocht ik mijn gewenste edelmetaal eenvoudig met iDEAL, in mijn geval goud. Je kunt ook maandelijks een vast bedrag beleggen met het spaarplan van GoldRepublic.
 3. Zodra de order was geplaatst werd deze direct verwerkt en kon ik in mijn account meteen mijn beleggingen bekijken en het behaalde rendement inzien. Dit kun je eenvoudig checken in de GoldRepublic app.
 4. GoldRepublic plaatste de order bij een smelterij, die een nieuwe goudbaar leverde. Ik ben 100% juridisch eigenaar van deze baar.
 5. Het edelmetaal is volledig verzekerd opgeslagen in een zwaarbeveiligde kluis van GoldRepublic.
 6. Op elk gewenst moment kan ik mijn investeringen verkopen en het geld weer opnemen. GoldRepublic heeft een terugkoopgarantie waarmee je jouw edelmetalen op elk moment kunt verkopen. (Wanneer u ervoor kiest om het edelmetaal thuis op te slaan verliest u deze garantie) Het is fijn om te weten dat dat op elk moment kan. Alhoewel ikzelf voorlopig mijn investeringen laat meegroeien met de goudprijs.

Naar boven

Fysieke edelmetalen

Het beleggen in fysieke edelmetalen geeft als voordeel dat je daadwerkelijk edelmetaal in bezit hebt. Een edelmetaal als goud is een wereldwijd gewild product, waardoor er altijd wel iemand is die het goud van jou wil kopen. Je bent dus niet beperkt tot een bepaalde valuta binnen een land. Je zou er in feite dus altijd en overal mee kunnen betalen.
Daarnaast kun je je investering niet zomaar verliezen door een derde partij die failliet gaat bijvoorbeeld. Jij bent in het bezit, van jouw edelmetaal, waar jij over bepaalt wat er mee gebeurd.

Het nadeel van beleggen in fysiek edelmetaal is dat het vaak gepaard gaat met hogere kosten dan bijvoorbeeld het beleggen in goud ETF’s of aandelen van goudmijnen. Dit komt doordat je je fysieke edelmetaal moet opslaan. Hiervoor heb je een vaak dure kluis nodig, en zul je extra verzekeringen moeten afsluiten. De kluis moet vervolgens nog verstopt of weggewerkt worden. Kortom, een hoop extra werk en kosten, waar niet iedereen op het eind van een lange werkdag nog op zit te wachten.

Wanneer u via GoldRepublic investeert in fysieke edelmetalen, kan dat zonder dat u al teveel last heeft van bovenstaande nadelen. Ik heb er zelf voor gekozen om mijn edelmetalen op te laten slaan in de zwaarbeveiligde kluizen van GoldRepublic. Daardoor heb ik geen werk aan het opslaan van het fysieke edelmetaal, maar heb ik wel fysiek edelmetaal in bezit dat ik altijd zou kunnen ophalen bij de kluizen. Daarnaast is dit edelmetaal ook gelijk verzekerd tegen diefstal en schade.

GoldRepublic heeft beleggen in fysiek edelmetaal heel makkelijk gemaakt. Ik voer een order uit, GoldRepublic regelt alle logistieke zaken en verzekert mijn edelmetaal, ik beheer online eenvoudig mijn portefeuille. Best simpel toch?

Naar boven

Terugkoopgarantie

Wanneer je fysieke edelmetaal in de kluizen van GoldRepublic blijft, weten zij zeker dat er niks met jouw edelmetaal is gebeurd. GoldRepublic kan je daarom een 24/7 terugkoopgarantie bieden. Dit betekent dat jij op elk moment je edelmetalen kan verkopen en jij je geld weer tot je beschikking hebt.

Laat je je edelmetaal uitleveren om thuis op te slaan, dan vervalt de terugkoopgarantie. GoldRepublic kan de kwaliteit van het edelmetaal niet meer waarborgen omdat het niet in hun beheer is gebleven. U zult dan zelf opzoek moeten gaan naar een koper die uw edelmetaal van u wilt overnemen.

Goud kopen

Bij GoldRepublic beleg je in fysiek goud, wat zij voor je kunnen opslaan, maar wat ten alle tijden van jou is. Je bent dus de daadwerkelijke eigenaar van fysiek goud. Goud kopen bij GoldRepublic kan eenvoudig in je account en duurt niet langer dan enkele minuten. Lees meer over hoe koop ik goud bij GoldRepublic.

Dit edelmetaal wordt door investeerder gezien als een bescherming van hun vermogen. Het geld op uw spaarrekening wordt elk jaar dat we inflatie hebben minder waard. Dit is lastig om te zien omdat het bedrag op uw spaarrekening hetzelfde blijft. De inflatie zorgt ervoor dat u uw koopkracht verliest en met hetzelfde bedrag minder kunt kopen.

Als we naar de geschiedenis kijken is goud een interessante manier om uw koopkracht te beschermen tegen inflatie. De goudprijs van de laatste 25 jaar, voor een kilo goud, stond in 1998 omgerekend op €8.200,-. Op het moment van schrijven, maart 2023, ligt deze goudprijs op ongeveer €59.320,- per kilo goud. Dat is een rendement van 623%. Het jaarlijks gemiddelde rendement van goud, vanaf 2001, is 9%. Het is dan ook niet gek dat goud bij veel beleggers ergens een plek in hun beleggingsportfolio inneemt. Bekijk de goudprijs op GoldRepublic.

De goudprijs in een lijngrafiek. Van 1998 tot 2023, met een goudprijs van ongeveer 10000 euro/kg die is gestegen naar bijna 60000 euro/kg in die periode.
De goudprijs van de laatste 25 jaar, een duidelijke uptrend.

Naar boven

Zilver kopen

Een ander edelmetaal dat je bij GoldRepublic kan kopen is zilver. De beleggingsmarkt voor zilver is een stuk kleiner dan die voor goud. Wanneer er veel beleggers naar zilver vluchten kan de prijs daarom hard stijgen. Lees meer over hoe koop ik zilver bij GoldRepublic.

Zilver is een heel veelzijdige grondstof, en heeft daardoor ook een grote industriële vraag. Doordat er maar een beperkte hoeveelheid zilver uit de grond te halen is, verwachten veel beleggers dat de zilverprijs nog flink zal stijgen. Doordat zilver als grondstof gezien wordt, moet je btw betalen over je aangekochte zilver. Erg zonde om gelijk 21% in de min te staan. Bij GoldRepublic kun je btw-vrij zilver kopen, als je het zilver laat opslaan in Zwitserland of Duitsland. Waarom betaal je geen btw voor platina en zilver in Frankfurt en Zürich?

De zilverprijs van de laatste 25 jaar, voor een kilo zilver, stond in 1998 omgerekend op €178. Op het moment van schrijven, maart 2023, ligt deze zilverprijs op ongeveer €686 per kilo zilver. Dat is een rendement van ruim 285%. Het gemiddelde jaarlijks rendement van zilver, vanaf 2001, is 10,1%. Bekijk de zilverprijs op GoldRepublic.

De zilverprijs in een lijngrafiek. Van 1998 tot 2023, met een zilverprijs van ongeveer 160 euro/kg die is gestegen naar ongeveer 700 euro/kg in die periode.
De zilverprijs van de laatste 25 jaar.

Naar boven

Platina kopen

Platina is een buigzaam metaal met een grijs-witte glans. Ook de platinamarkt is kleiner dan de goudmarkt, en bestaat vooral uit de vraag van de industrieën. Lees meer over hoe koop ik platina bij GoldRepublic.

Doordat platina als grondstof gezien wordt, moet je btw betalen over je aangekochte platina. Erg zonde om gelijk 21% in de min te staan. Bij GoldRepublic kun je btw-vrij platina kopen, als je het platina laat opslaan in Zwitserland. Voor Platina is dit tevens de enige mogelijke kluislocatie.

De platinaprijs van de laatste 25 jaar, voor een kilo platina, stond in 1998 omgerekend op €11.400,-. Op het moment van schrijven, maart 2023, ligt deze platinaprijs op ongeveer €29.300,- per kilo platina. Dat is een rendement van ongeveer 157%. Het gemiddelde jaarlijks rendement van platina, vanaf 2001, is 3,3%. Bekijk de platinaprijs op GoldRepublic.

De platinaprijs in een lijngrafiek. Van 1998 tot 2023, met een platinaprijs van ongeveer 11000 euro/kg die is gestegen naar ongeveer 30000 euro/kg in die periode.
De platinaprijs van de laatste 25 jaar.

Naar boven

Spaarplan

Met het spaarplan van GoldRepublic kun je elke maand een bepaald bedrag investeren in fysiek edelmetaal. Voor GoldRepublic is de hoeveelheid edelmetaal dat ze moeten inkopen per maand dan goed in te schatten waardoor zij het edelmetaal in één keer kunnen aankopen. Dit betekent dat het voor hen goedkoper wordt. Gelukkig berekent GoldRepublic dat door en merk je daar als klant dus ook wat van. Wanneer je via het spaarplan maandelijks fysiek edelmetaal koopt krijg je 50% korting op de transactiekosten bij het aankopen. Je kunt al edelmetaal sparen vanaf minimaal 1 gram, of €50,- per maand. Je kunt op dit moment dus goud sparen van €50,- en zilver vanaf ongeveer €0,75 per maand.

Door elke maand edelmetaal te kopen verspreid je de aankoopmomenten waardoor je jouw edelmetaal voor een meer gemiddelde prijs koopt. Niemand kan de markt 100% voorspellen. Daarnaast heeft ook niet iedereen de tijd om de hele dag een goudkoers te volgen. Wanneer je het edelmetaal in één keer aankoopt heeft het moment van aankopen meer invloed dan wanneer je de momenten verdeelt.

Stel, je wilt €1000 aan goud kopen en twijfelt of je het in één keer gaat investeren, of met het spaarplan. Ik laat je hieronder zien hoe eenmalig inleggen en gespreid beleggen van elkaar verschilt:

Naar boven

Eenmalige inleg

In de afbeelding hieronder zie je twee momenten waarin je afgelopen jaar had kunnen beleggen in goud. Was je in het ultieme droomscenario ingestapt en had je voor €1000 aan goud gekocht, dan was de prijs waartegen je dat deed 53.082/kg. Je zou dan op dit moment, met de goudprijs op moment van schrijven: €59.315/kg, een rendement van 11,7%* hebben, waarbij je investering nu €1117 waard was.

Maar, had je de markt op het minst gunstige moment getimed, en je €1000 aan goud had gekocht, dan was de prijs waartegen je dat deed €58.577/kg. Je zou dan met de goudprijs op moment van schrijven: €59.315/kg, een rendement van 1,2%* hebben, waarbij je investering nu €1.012 waard was.
Ook al hebben beide investeringen een positief rendement, zou ik persoonlijk liever 11,7%* op mijn investering hebben dan 1,2%*. Denk jij dat je een dal kan voorspellen is eenmalig inleggen een goede optie.

De goudkoers van begin 2022 tot begin 2023. Daarin een piek en een dal uitgelicht waarop je goud had kunnen aankopen.
Achteraf is het altijd makkelijk om te zien of je op een dal of piek hebt gekocht

*Om de berekening overzichtelijk te houden, is er in dit voorbeeld geen rekening gehouden met de kosten van GoldRepublic. Lees meer over de kosten van GoldRepublic

Naar boven

Beleggen met het spaarplan van GoldRepublic

Laten we dan eens kijken wat er was gebeurd als we hetzelfde bedrag hadden geïnvesteerd met het spaarplan van GoldRepublic. We investeerde €1000 in goud, maar nu verspreid over een jaar met het GoldRepublic spaarplan. Gedurende 12 maanden zou je dan ongeveer elke maand €83,30 aan goud kopen, tegen de goudprijs van dat moment. Zie de afbeelding hieronder.

De goudkoers van begin 2022 tot begin 2023. Daarin elke maand een moment uitgelicht waarop je met het spaarplan van GoldRepublic goud had aangekocht.
Met het spaarplan maakt het niet uit wat de goudkoers op korte termijn doet.

De gemiddelde goudprijs waartegen je goud kocht was €55.790/kg. Je zou dan, met de goudprijs op moment van schrijven: €59.315/kg, een rendement van 6,3%* hebben, waarbij je investering nu €1.063 waard was.

*Om de berekening overzichtelijk te houden, is er in dit voorbeeld geen rekening gehouden met de kosten van GoldRepublic. Lees meer over de kosten van GoldRepublic

Naar boven

Conclusie: Spaarplan of eenmalig investeren?

Door de markt goed te timen, en in één keer je investering te doen zou je een hoger rendement kunnen behalen dan wanneer je belegt met het spaarplan. Je zult dan wel het risico moeten nemen dat je ook een veel lager rendement zou kunnen behalen. Daarnaast moet je in één keer een groot bedrag investeren, en constant de markt in de gaten houden of het ‘perfecte’ moment er al is. En als professionals al niet exact kunnen voorspellen wanneer er een ultiem dieptepunt is…

Met het spaarplan verdeel je het bedrag over meerdere maanden waardoor je elke maand maar een beetje inlegt. Hierdoor leg je de drempel een stuk lager om voorzichtig een spaarrekening van fysiek goud op te bouwen die meegroeit met de goudprijs. Zonder dat je constant de goudprijs in de gaten hoeft te houden.

Als je fysiek goud wilt kopen, en niet het risico wilt lopen dat je het op een relatief ongunstig moment aankoopt, is het spaarplan een goede oplossing. Ook wanneer je wilt sparen voor je pensioen of sparen voor de kinderen denk ik dat het GoldRepublic spaarplan dit heel interessant en toegankelijk voor je maakt. Zeker als je daarmee 50% korting op je transactiekosten bij het aankopen krijgt.

Als eerste een seintje krijgen bij leuke acties? Volg ons op X/Twitter

Naar boven

Zakelijk investeren

Het is bij GoldRepublic ook mogelijk om zakelijk te beleggen door een zakelijk account te openen. Met name de 24/7 terugkoopgarantie maakt zakelijk beleggen bij GoldRepublic aantrekkelijk. Je kunt daardoor namelijk snel over je geld beschikken, mocht je het weer nodig hebben.

Wat zijn de kosten van GoldRepublic?

De standaardtarieven van GoldRepublic waar je mee te maken krijgt staan in onderstaande tabel vermeld. Dit waren de prijzen op het moment van schrijven, maart 2023. Het beste kun je de tarieven van GoldRepublic op hun eigen website checken. Dan heb je zeker weten de meest actuele prijzen.

EdelmetaalGoudZilverPlatina
Kluislocatie  Amsterdam
Frankfurt
Zurich
Amsterdam Frankfurt
Zurich
Zurich
Transactiekosten
Kopen1%1%1%
Verkopen1%1%1%
Sparen *0,5%0,5%0,5%
Opslagkosten **0,5%1%1%
HandlingskostenNiet van toepassingNiet van toepassing€ 9/ kg€ 9/ kg
B.T.W.0%21%0%0%

Naar boven

Transactiekosten

De transactiekosten worden op twee momenten in rekening gebracht. Wanneer je edelmetaal koopt, en wanneer je edelmetaal verkoopt. De transactiekosten zijn in beide gevallen 1% van het totale bedrag. Koop je voor €1000, kost dat je bij aankoop €10 aan transactiekosten. Verkoop je voor €1200, kost dat je €12 aan transactiekosten.
Lees meer over 50% korting op de transactiekosten bij aankoop.

Opslagkosten

Dit zijn de kosten voor het verzekeren en laten opslaan in een professionele kluis. De opslagkosten betaal je per jaar. Voor goud zijn de opslagkosten 0,5% van de totale waarde. Heb je €1000 aan goud, dan betaal je €5 per jaar voor het laten opslaan en verzekeren.
Voor zilver en en platina betaal je 1% opslagkosten. Heb je €1000 aan zilver of platina betaal je €10 per jaar voor het laten opslaan en verzekeren.

De opslag kosten worden elke maand in rekening gebracht. Eerst wordt gekeken of je nog cashsaldo in je GoldRepublic account hebt, en daar de kosten vanaf gehaald. Als je geen cashsaldo in je account hebt wordt het bedrag geïncasseerd van uw tegenrekening via automatische incasso.

In het geval dat het bedrag niet geïncasseerd kan worden met bovenstaande opties, zal GoldRepublic een gedeelte van uw edelmetaal verkopen om de rekening te voldoen.

Elke maand krijgt u een mededeling van de opslagkosten. Deze vindt u op uw accountpagina onder het kopje ‘berichten’. Deze mededeling bevat een overzicht van de opslagkosten en hoe deze zijn berekend.

Naar boven

Handlingskosten

Voor zilver en platina worden handlingskosten in rekening gebracht. Dit zijn kosten die betrekking hebben tot het interne transport in de kluis. Denk hierbij aan personeel, laden & lossen, interne transportmiddelen en andere kosten met betrekking tot de afhandeling.

De handlingskosten voor zilver en platina zijn €9/kg. Koop je 1,5kg aan zilver betaal je 1,5 x 9 = €13,50 aan handlingskosten.
De handlingskosten worden alleen in rekening gebracht wanneer je je zilver of platina in Zurich of Frankfurt laat opslaan. In Amsterdam worden geen handlingskosten gerekend, maar dat betekent niet dat het persé voordeliger is om je zilver daar op te laten slaan. In Amsterdam betaal je namelijk btw over je zilver. Lees meer over btw goldrepublic.

Spread

Als we de goudprijs bekijken op GoldRepublic, bekijken we altijd de spotprijs. De spotprijs is de actuele prijs waartegen het goud direct geleverd kan worden. Het is de prijs voor puur alleen het goud. Wanneer je goud aankoopt bij GoldRepublic wordt jouw order naar een smelterij gestuurd die vervolgens een baar levert. De kosten van de smelterij moeten gedekt worden en daarvoor is er een spread.

Door de spread is de prijs bij aankopen iets hoger, en bij verkopen iets lager dan de spotprijs. Hierdoor kan de smelterij de kosten van het smelten dekken. Op GoldRepublic zult u deze prijzen terugzien als: de aankoopprijs, welke dus iets hoger is dan de spotprijs. En de verkoopprijs, welke iets lager is dan de spotprijs.
De prijzen op de GoldRepublic website zijn zo goed als live, deze worden elke 15 seconden vernieuwd.

Kortgezegd is de spread het verschil tussen de inkoop en de verkoopprijs.
Op het moment van schrijven koop je goud voor 1,1% meer dan de spotprijs en verkoop je het edelmetaal voor 0,8% onder de spotprijs.

Naar boven

Baar reserveren

Je edelmetaal is bij GoldRepublic altijd 1 op 1 gedekt. Dat betekent dat als jij 100 gram goud koopt, er ook daadwerkelijk 100 gram goud in de kluis ligt wat van jou is.
Het is echter niet zo dat er dan een goudbaar van 100 gram wordt gemaakt speciaal alleen voor jou. Het kan ook zo zijn dat je onderdeel bent van bijvoorbeeld een kilogram baar goud. Je deelt die kilogram goud dan bijvoorbeeld met 10 andere mensen die ook 100 gram goud hebben gekocht.

Als je dit niet prettig vindt kun je ook een baar reserveren. Dat betekent dat er een specifieke baar aan jou wordt toegewezen, welke je niet met iemand anders deelt.
Bekijk de GoldRepublic tarieven voor het reserveren van een baar.

Naar boven

Fysiek goud thuis laten bezorgen

Het edelmetaal dat je bij GoldRepublic koopt kun je ook thuis laten bezorgen. Dit is niet echt waar GoldRepublic voor is opgericht. Zij zijn dan ook niet de allergoedkoopste als het gaat om edelmetalen thuis laten bezorgen. Het geeft wel een extra veilig gevoel dat je ten alle tijden je goud, zilver of platina in eigen beheer kan nemen.

De kosten voor het uitleveren van je edelmetaal zijn uit drie elementen opgebouwd:

 1. Uitleverkosten: 1% van de totale waarde van het edelmetaal dat u wilt laten uitleveren.
 2. Vervoerskosten: hier krijgt u een offerte van zodra u een verzoek tot uitlevering indient.
 3. Productiekosten: wordt berekend aan de hand van het gewicht van uw edelmetaal. Wordt alleen in rekening gebracht op niet gereserveerde baren. Bekijk de productiekosten.

Persoonlijk vind ik de prijs voor het thuis laten bezorgen aan de hoge kant. Maar dit is ook niet hun specialiteit. Daarnaast maakt GoldRepublic het zo eenvoudig om je edelmetaal op te slaan en te verzekeren dat het voor mij de moeite niet is om het zelf op te slaan. (U hoeft dus niet ’s nachts langs te komen, ik heb echt geen edelmetaal thuis liggen…)

Zelf maak ik dus liever gebruik van de specialiteit van GoldRepublic, en dat is het aankopen van fysiek edelmetaal en het in de kluizen van GoldRepublic op laten slaan.

Naar boven

Spaarplan

Spaar je edelmetaal met het spaarplan, dan krijg je 50% korting op de transactiekosten bij het aankopen van edelmetaal. Lees meer over het spaarplan van GoldRepublic. Door deze korting betaal je in plaats van 1% transactiekosten 0,5% transactiekosten bij het aankopen van edelmetalen.

Btw

Beleggingsgoud is vrijgesteld van btw. Zilver en platina zijn dit echter niet, deze edelmetalen worden namelijk gezien als grondstof. Over grondstoffen betaal je gewoon 21% btw. Dat betekent dat als je €1000 in zilver investeert, je €210 euro moet betalen. Dat is niet echt een hele aantrekkelijke investering als je het mij vraagt.

Gelukkig kun je met GoldRepublic zilver en platina kopen zonder btw te betalen. De btw betaal je namelijk alleen als je het zilver in de kluis in Amsterdam laat opslaan.

Bij GoldRepublic kun je zilver laten opslaan in Zurich en Frankfurt. Daar wordt het opgeslagen in een douane-entrepot. Het edelmetaal is dan ’tussen herkomst en bestemming in’ waardoor het als het ware nog onderweg is. Zolang het zilver niet wordt ingeklaard in een land betaald u ook geen btw over deze edelmetalen.

Zo kunt u zilver/platina kopen, het in Zurich of Frankfurt laten opslaan, en weer terug verkopen aan GoldRepublic, zonder dat u btw hoeft te betalen. Wanneer u het zilver of platina ooit laat uitleveren wordt er wel btw geheven over uw edelmetaal.

Lees meer over hoe koop ik zilver zonder btw te betalen, of bekijk hoe koop ik platina zonder btw te betalen.

Naar boven

Is GoldRepublic betrouwbaar?

Of GoldRepublic betrouwbaar is, vroegen wij ons ook af bij Duppies. Je wilt toch weten waar je jouw valuta heen stuurt. Daarom zijn we op bezoek geweest bij GoldRepublic! Het feit dat GoldRepublic hier voor open staat gaf ons al een heel prettig gevoel. Dit is namelijk wel eens anders bij andere grote bedrijven waar je gewoon een nummertje bent.

Naast een goede bak koffie, zijn we ook vriendelijk geholpen door de medewerkers van GoldRepublic. Geen medewerkers die uit de hoogte doen, maar gewoon iemand zoals u en ik. Medewerkers met een passie voor investeren, in het specifiek in edelmetaal.

Wat wij persoonlijk heel erg belangrijk vinden is de klantenservice. Als je geld overmaakt naar een bedrijf, en er is een storing, of je hebt ergens een vraag over, is het enorm prettig als er direct iemand is die je te woord staat. Geen keuzemenu, chatbot of wachtrijen van een uur of drie.

We hebben de klantenservice met heel wat vragen en problemen getest, en we zijn onder de indruk van de goede hulp. Altijd iemand aan de lijn die er verstand heeft en je graag helpt.

Voor de producten en faciliteiten geeft GoldRepublic aan, samen te werken met betrouwbare partijen. Bekijk de betrouwbare partijen waar GoldRepublic mee samen werkt. Zo weet je zeker dat je fysieke edelmetaal van een goede smelterij komt en het professioneel wordt opgeslagen. Weer een zorg minder.

Wie u wel en niet moet vertrouwen is niet aan ons om te bepalen. Het blijft een persoonlijk gevoel wat voor iedereen anders is. Vertrouwen moet je verdienen. Ons vertrouwen heeft GoldRepublic in ieder geval verdiend. Wij zien GoldRepublic als een betrouwbare partij waar we graag mee samenwerken.

Naar boven

Wat zijn de risico’s van GoldRepublic?

Zoals elke investering; aandelen, ETF’s, een huis, of een uniek paar Nike sneakers waarvan je verwacht dat ze meer waard worden, heeft ook het aankopen van goud een risico.
GoldRepublic schrijft zelf over de risico’s van GoldRepublic op hun website. Hieronder onze reflectie daarop en mogelijke oplossingen om uw risico te verkleinen.

Koers van goud

De koers van goud om te beginnen, die kan lager worden ten opzichte van de gekozen valuta zoals de Euro. Zakt de prijs van goud ten opzichte van de euro dan krijgt u er minder voor terug. Komt dit als een verassing voor u, sluit uw apparaat dan snel af en ga niet verder 😉

Wisselkoers risico

Wisselkoers risico is een apart verhaal, op de website van GoldRepublic staat het als volgt uitgelegd.

Voorbeeld wisselkoers stijgende dollar

 • Goud aangekocht in euro.
 • De dollar stijgt ten opzichte van de euro.
 • Uw goudinvestering wordt meer waard.

Voorbeeld wisselkoers dalende dollar

 • Goud aangekocht in euro.
 • De dollars zakt ten opzichte van de euro.
 • Uw investering wordt minder waard.

Maar hoe werkt dat dan precies? Betaal je goud dan in euro’s en koopt GoldRepublic het dan in dollars, dat zou wel vreemd zijn maar kan alleen dit risico verklaren. En als je het dan verkoopt, wordt het dan eerst verkocht voor dollars en dan omgerekend in euro? Wij konden het niet helemaal bevatten op de redactie en hebben daarom even gebeld met de edelmetaal-goeroe van GoldRepublic, Bart Brands.

De heer Brands scheen gelukkig een licht op de zaak. Het gaat hier om een theoretisch risico wat in de praktijk helemaal niet of nauwelijks aan de orde is, mogelijk een verplicht iets van de AFM kan ik mij voorstellen.

Als je bijvoorbeeld goud koopt en als valuta euro aangeeft, dan koopt GoldRepublic het goud ook in euro’s in.
Er is dus helemaal geen direct wisselkoers risico. Uiteraard hebben wisselkoersen onderling altijd invloed op de economie en onderliggend op de goudprijs, net als 1 miljoen andere factoren die ook niet beschreven zijn.

Naar boven

Faillissement bank

Faillissement bank zoals GoldRepublic dat noemt, hoe zit dat?

U kunt bij Goldrepublic geld op uw account aanhouden, we hebben het dus niet over het goud in de kluis maar het geld dat u in uw account laat staan, oftewel uw gelddepot. Dit geld wordt beheert door Stichting Beheer Derdengelden GoldRepublic (SBDG). Als u geld stort in uw account, dan wordt dit op een rekening van de Rabobank in Nederland of ING DiBa in Duitsland gestort.
Stel dat één van deze banken failliet zou gaan (en ja banken gaan blijkbaar failliet) dan kunt u (een deel) van dit geld verliezen.

SBDG is geen bank en nemen daarom geen deel aan het depositogarantiestelsel.
Oplossing: laat gewoon geen geld op uw GoldRepublic account staan, het is niet nodig en ondanks dat het risico minimaal is, is het een risico wat u kunt vermijden. En elke kans om een risico te vermijden pakken wij aan.

Naar boven

Handelsonderbrekingen

U kunt GoldRepublic deels zien als een handelsplatform. Door technische storingen, stroomuitval, geen internet of andere onvoorziene omstandigheden bij zowel uzelf als bij GoldRepublic kan het mogelijk zijn dat er tijdelijk geen handel mogelijk is. Nadat de systemen weer zijn hersteld kan een prijs anders zijn als daarvoor.

Een ander voorbeeld:
Stel er valt een Amerikaanse grote bank om waardoor ’s nachts (zeg 00:30) de goudprijs onvoorzien heel hard stijgt. Op dat moment kan Goldrepublic zelf geen orders plaatsen omdat hun leverancier dicht is.
Zij zullen dan tijdelijk de bestens order als niet beschikbaar maken om zichzelf in te dekken.
In deze gevallen kunnen zij zich niet indekken tegen te grote prijsschommelingen, logische actie. Zij zullen dit ook altijd duidelijk communiceren in uw account. Verder zal het geen negatieve gevolgen voor u hebben.

Oplossing: Plaats altijd een limiet order en geen bestensorder.
Meer informatie wat zijn limiet orders of bestens orders.

Naar boven

Operationeel risico

Operationeel risico is het risico in de bedrijfsvoering van GoldRepublic, zoals frauderende medewerkers. Door het 6 ogen systeem (alles moet door 3 mensen worden gecontroleerd), is de kans heel klein dat zoiets voorkomt.
Bij nader onderzoek kwamen wij tot de conclusie dat het nog nooit is voorgekomen maar we moeten het toch noemen.

Identiteitsdiefstal

Uw inloggegevens en wachtwoord kunnen gestolen worden.

Op die manier kunnen kwaadwillende in uw account instellingen aanpassen, vervelend maar niet heel erg.

Ze kunnen ook geld overmaken uit uw account naar uw rekening, maar nooit naar hun eigen rekening. Alleen naar het rekeningnummer dat u opgegeven heeft met het instellen van het account kan geld naar overgemaakt worden. Kwaadwillende kunnen natuurlijk wel uw posities sluiten.

Heeft u nog geld op uw gelddepot in uw account staan, dan kan men wel een order uitvoeren. Dit is niet alleen vervelend maar kan door koersverschillen wel degelijk tot financiële schade leiden.

Oplossing:

 • Stel tweestapsverificatie in uw account in, er is dan een extra stap nodig om in te loggen. Alleen aan uw wachtwoord en gebruikersnaam heeft men niet genoeg. Nog steeds geen 100% garantie, maar het wordt wel een stuk lastiger. Maak het ze niet te makkelijk, ik blijf het zeggen hoor.
 • Laat geen geld op uw gelddepot staan in uw account, op die manier kan er niks overgeschreven worden of orders uitgevoerd.

Naar boven

Verzekeringsuitsluitingen

Zoals elke verzekering heeft ook de polis van GoldRepublic uitzonderingen en uitsluitingen.
De polis van GoldRepublic is inzichtelijk, bekijk de verzekeringspolissen van GoldRepublic*. Je hebt alleen toegang met een GoldRepublic account, heeft u die niet maak hem dan eerst aan. Het kost niets en u zit nergens aan vast.

*Lees meer over GoldRepublic account.

Ik ben geen jurist maar heb de polis uiteraard bekeken voordat ik edelmetalen heb aangekocht.
Vooral in geval van oorlogen en ontploffen van overgebleven blindgangers uit een oorlog is het te betwijfelen of uw fysieke edelmetaal nog gedekt is.
Naar mijn mening is uw edelmetaal dus het veiligst in een kluis in Zürich – Zwitserland, met betrekking tot oorlog of blindgangers, aangezien zij in 1815 eeuwige neutraliteit erkend kregen van alle Europese grootmachten. Of dat ook echt zo is weet ik natuurlijk niet, dat weet niemand. Doe altijd uw eigen onderzoek en doe nooit wat wij zeggen. Wij zijn geen financiële adviseurs.

Naar boven

Beëindiging GoldRepublic

Het kan altijd voorkomen dat GoldRepublic of een kluisbewaarder haar activiteiten moet staken door bijvoorbeeld faillissement of het niet kunnen afdekken van hun eigen financiële risico.

In al deze gevallen blijft u juridisch eigenaar van uw edelmetaal. Het zal altijd gevrijwaard zijn van claims die derden eventueel maken op de activa van GoldRepublic of haar partners. U krijgt van GoldRepublic elke dag een e-mail met de ‘edelmetaaltoewijzingen’. Deze e-mail bevat de informatie over welke baar aan u is toegewezen.

Hoewel zij beëindiging onder risico gezet hebben, zie ik het zelf niet als een direct risico voor uw edelmetaal. Mogelijk betekent het dat u naar één van de kluizen moet om uw goud op te halen of dat u rechtstreeks betaalt voor de opslag. Ik weet het eerlijk gezegd niet, zolang ik juridisch eigenaar blijf zie ik zelf geen problemen.
Wilt u wel weten weten wat er in een dergelijk scenario gebeurt, kunt u altijd bellen of mailen met GoldRepublic. Zij zijn zeer goed bereikbaar en staan ons altijd vriendelijk te woord.

Naar boven

Wetgeving

Wijzigingen in de wetgeving kunnen in theorie leiden tot hogere tarieven bij GoldRepublic.

Het ellendige van politieke grappen is dat ze soms minister worden

AFM regulatie

GoldRepublic is de eerste edelmetaal verkoper die een AFM vergunning heeft ontvangen in 2010.
De AFM is de Autoriteit Financiële Markten, zij controleren instellingen die zich bezig houden met besparen, beleggen, financieren, verzekeren, pensioenen en vast nog wel meer. Zij waken ervoor dat men vertrouwen houdt in de financiële branche. Het feit dat GoldRepublic als eerste edelmetaalboer deze vergunning verleend werd zegt dus wel iets over GoldRepublic.

Het risicoprofiel wat de AFM afgegeven heeft aan GoldRepublic verbaasde mij wel. Een 7 op een schaal van 1 t/m 7, het hoogste risicoprofiel.
Waarom een 7 vroeg ik mij uiteraard af, goud wordt toch als een heel waardevaste en redelijk veilige belegging gezien? Is het een vergissing, heeft GoldRepublic mij onjuist ingelicht? Ik heb direct gebeld met GoldRepublic en de vraag voorgelegd aan Bart Brands, die weet toch echt wel één en ander over edelmetaal, ook hij kon geen verklaring geven waarom zij deze hoge risico inventarisatie van de AFM hebben gekregen.

In het Essentiele informatiedocument – fysiek goud, staan wel belegging scenario’s en op de website van de AFM vond ik een rekenmodel hoe de standaard deviaties van de rendementen tot stand komen. Ik kon hier geen kaas van maken, zie formule hieronder ter illustratie. Het is uiteraard goed dat de AFM toezicht houdt, dat juichen we toe, hoe ze echter bij het hoge risico cijfer komen is mij een raadsel. Uit mijn eigen onderzoeken kwam een heel ander beeld naar voren. Ik vraag mij dan af wat het risicoprofiel is voor het aanhouden van een euro of dollar in de bank, die kon ik helaas niet vinden. 🙃

Een van de rekenformules van de AFM om het risicoprofiel te berekenen.
Eén van de formules waar de AFM mee rekent om tot het risicoprofiel te komen voor onder andere edelmetaal beleggingen.

Goed, doe zoals altijd uw eigen onderzoek en trek uw eigen conclusies. Ik ben geen financieel adviseur en deel alleen onze eigen ervaringen.
Een deel van de risico’s kan afgedekt worden, maar zoals met alles in het leven niet 100%. De enige garantie die ik kan geven is dat u uiteindelijk op een dag overlijdt, laten we hopen dat het nog even duurt.

Naar boven

Kluizen en opslag

GoldRepublic slaat uw edelmetalen op in een kluis voor u. Met wie werken zij samen en hoe werkt het precies?
Hoe zit het met verzekering, aansprakelijkheid en wie controleert alles?
Waar bevinden de kluizen zich? En hoe zit dat nu precies met die btw, hieronder proberen we alle vragen te beantwoorden.

Loomis

Loomis international is op dit moment één van de twee bedrijven die edelmetaal opslaan voor GoldRepublic.
Ze bestaat al meer dan 170 jaar en is één van de marktleiders op dit gebied. Het bedrijf is opgericht in de eerste dagen van de goldrush van California in de Verenigde Staten. Opgericht in 1852 en in 1925 het eerste beveiligde transport. Bijna 100 jaar ervaring in beveiligd transport en goudopslag.

Loomis beheert de kluizen in zowel Frankfurt als Zürich.

GoldRepublic doet blijkbaar alleen zaken met de allerbeste bedrijven ter wereld, daar houden wij bij Duppies wel van. Als u een lekkende waterleiding heeft dan belt u toch ook een ervaren loodgieter en geen klusjesman.

Brinks

In Amsterdam worden de goudbaren opgeslagen door Brink’s. Uw goud is volledig verzekerd zoals in alle kluizen van GoldRepublic. Brink’s maakt gebruik van de modernste beveiligingstechnieken en bestaat al ruim 160 jaar waarvan de laatste 40 jaar in Nederland actief. Geen nieuwkomer dus, uw investering lijkt mij in goede handen.

Amsterdam

De kluis van Brink’s in Amsterdam heeft als voordeel dat voor een, in Nederland gevestigde investeerder, uw edelmetaal dicht in de buurt bewaard wordt. Hoewel voor de meeste Nederlanders Frankfurt ook niet heel ver weg is, en zelfs Zürich is met een korte vlucht vanaf Amsterdam in ongeveer 1,5 uur te bereiken.

Frankfurt

De kluis van Loomis in Frankfurt (Duitsland) bevindt zich in een neutrale zone ook wel een douane-entrepot genoemd.

Zurich

De kluis van Loomis in Zürich (Zwitserland) bevindt zich in een douane-entrepot.

Naar boven

Waarom betaal je geen btw voor platina en zilver in Frankfurt en Zürich?

Zilver en platina zijn vrij van btw zolang u ze bewaart in een douane-entrepot zoals de kluizen van Loomis in Frankfurt en Zürich.
Kiest u echter voor Amsterdam als opslag voor uw zilver of platina dan betaalt u 21%btw.

De kluizen van Loomis in Frankfurt en Zürich bevinden zich beide in een zogenaamd douane-entrepot.
Een douane-entrepot is een opslag in douanegebied onder toezicht van de douane.
Doordat het douanegebied zich niet in een land of in dit geval de EU bevindt maar in niemandsland, heft er ook niemand btw.

Voor goud betaalde u toch al geen btw aan de Nederlandse overheid omdat het voor de belastingdienst geen grondstof betreft.

Voor Zilver en Platina betaalde u dus wel btw aan de Nederlandse overheid omdat beide als een grondstof beschouwd worden. Voor grondstoffen zoals zilver en platina betaalt u wél 21% btw als u deze op laat slaan in de kluis in Amsterdam.
Als u echter kiest voor één van de kluizen van Loomis in Zürich of Frankfurt die zich in een douane-entrepot bevinden betaalt u dus géén btw.

TIP: Als u het zilver of platina naar een andere locatie buiten het douane-entrepot brengt of laat brengen betaalt u alsnog btw.

Locatie kluisBetaal ik btw?Aanbieder kluis
Amsterdamja*Brink’s
Frankfurtnee*Loomis
Zürichnee*Loomis
*Geldt alleen voor zilver en platina, over (Beleggings)goud betaalt u nooit btw

Naar boven

Verzekering

Alle opslag faciliteiten waar GoldRepublic mee samen werkt zijn zeer goed verzekerd, zo ook uw goud.
Al het goud wordt 1:1 opgeslagen, niet zoals bij een moderne bank waarbij maar een gedeelte van uw eigendom daadwerkelijk aanwezig is.
Het is mogelijk om de inhoud van de kluizen te bekijken, GoldRepublic biedt een overzicht van al het goud dat daadwerkelijk is opgeslagen in de kluis per klant (door middel van anonieme bijnaam). Op deze manier kunt u zelf controleren of al het goud dat u aangekocht heeft ook echt in de kluis ligt en er niet met uw goud gerommeld wordt.

Op de website van GoldRepublic vindt u de Verzekeringspolissen kluisopslag

Naar boven

Audit en controle kluisinhoud

Om er zeker van te zijn dat uw kwalitatieve goud daadwerkelijk 1:1 in de kluis aanwezig is worden er audits gehouden ter controle.
Een audit is een controle van een tweede partij, zij controleren de inhoud van de kluizen aan de hand van de opgegeven documenten.
Bij GoldRepublic worden de onafhankelijke audits verzorgt door Alex Stewart International Corporation.
Dit bedrijf controleert of de edelmetalen daadwerkelijk in de kluis aanwezig zijn en aan de eisen en specificaties voldoen.
De audits kunt u terugkijken op de documenten verzamelpagina bij GoldRepublic, u dient hiervoor wel een account aan te maken eerst. Dit is zo gedaan en geheel vrijblijvend. Het geeft een leuke inkijk hoe GoldRepublic zijn zaakjes voor elkaar heeft.
Hieronder vindt u de baar toewijzingen ter controle voor uzelf, zo kun je zien of het edelmetaal wat op jouw naam staat aanwezig is in de kluis.

TIP: U dient ingelogd te zijn om de documenten in te zien, maak daarvoor eerst een account bij GoldRepublic.
Meer informatie account aanmaken bij GoldRepublic.
Een account aanmaken kost één minuut en is geheel vrijblijvend.

Naar boven

GoldRepublic nieuws

De laatste nieuwtjes over GoldRepublic, of ontwikkelingen die van invloed zijn op je investeringen kun je via GoldRepublic volgen. Voor de meest actuele meldingen, zoals storingen of leuke tweets kun je het best de Twitter pagina van GoldRepublic bekijken.

Als je graag nieuws volgt over de goudmarkt, economie en ontwikkelingen van GoldRepublic dan is het YouTube kanaal van GoldRepublic aan te raden. Dit kanaal wordt gepresenteerd door Bart Brands die vaak interessante gasten op bezoek heeft waarmee ze ontwikkelingen in de economie bespreken.

Naar boven

GoldRepublic app

De GoldRepublic app is een eenvoudige, en daardoor overzichtelijke app. De app bevat alleen de nodige opties en informatie zonder onnodige features, toeters en bellen. Ook wel eens fijn als je het ons vraagt.
Als je de app opent zijn er vijf tabbladen met de volgende informatie/opties:

 • Prijs: In dit tabblad volg je de prijs van zowel goud, zilver als platina. Je kunt in de app de prijsbewegingen bekijken van vandaag (een dag) tot 5 jaar terug.
 • Account: Hier kun je je volledige edelmetaal portefeuille bij GoldRepublic inzien met live rendement. Daarnaast kun je zien hoeveel edelmetaal je in totaal bezit, en hoeveel edelmetaal je per kluislocatie bezit.
 • Order: Hier kun je op elk gewenst moment edelmetaal aankopen via de app. Lees meer over goud kopen, zilver kopen of platina kopen via de GoldRepublic app.
 • Sparen: Hier zet je het spaarplan van GoldRepublic aan, waarmee je elke maand voor een bepaald bedrag goud, zilver of platina kunt sparen.
 • Storten: Hier kun je geld op je account storten met iDEAL, bancontact of via bankoverschrijving (SEPA). Het geld dat je overmaakt komt op een tussenrekening te staan. Dit saldo kun je vervolgens gebruiken om edelmetalen te kopen.

De GoldRepublic app is fijn in gebruik, en alle functies die je nodig hebt zijn aanwezig. Persoonlijk gebruik ik de app alleen om af en toe de koersen, of de waarde van mijn portefeuille te bekijken. Dan is het wel fijn om een simpele overzichtelijke app te hebben. Ik hoef dan niet door 25 opties in een menu om even snel de goudprijs te bekijken.

De app is qua gebruiksvriendelijkheid een voorbeeld van hoe het moet. Duidelijk, overzichtelijk en zeer praktisch.

Naar boven

GoldRepublic website gebruiksvriendelijkheid

Tijdens het testen van de website kwam ik een aantal zaken tegen die wel beter kunnen. Geen grote gekke dingen.
De website is technisch zeer degelijk gemaakt.

Eén van die verbeteringen is het contrast van de tekst tegen de achtergrond. Voor de meeste mensen zal de tekst wel te lezen zijn maar slechtzienden en klanten met kleurenblindheid lopen hier toch tegenaan.

We hebben dit voorgelegd aan GoldRepublic, zij gaan er in de toekomst naar kijken. Op het moment hebben ze het heel druk omdat goud natuurlijk populair is door de hoge inflatie anno 2023.
Ik verwacht dat ze het uiteindelijk op gaan lossen, ze denken heel erg mee en zijn blij met ideeën en aanbevelingen.

Ik kan concluderen dat de website informatief en in prima staat verkeerd, en ga ervanuit dat de minder leesbare tekst in de toekomst opgelost wordt.

GoldRepublic reviews

De reviews over GoldRepublic bevestigen de ervaringen die wij zelf ook hebben met het platform. Een fijne onderneming die het beleggen in fysiek edelmetaal laagdrempelig en toegankelijk maakt voor iedereen die geïnteresseerd is.

Wanneer het om investeren, beleggen of handelen gaat, zijn de reviews op google of trustpilot vaak niet mals. Mensen lopen tegen problemen aan, omdat het direct om hun geld gaat komt hier heel wat emotie bij kijken. Als de klantenservice dan ook nog eens slecht reageert op deze problemen, vliegt de frustratie al snel naar ongekende hoogte, er volgt een uitgebreide negatieve review.

Waar we bij andere brokers of beleggingsplatformen de 1-ster reviews weleens op 20% van het totaal zien staan, is dit bij GoldRepublic 3%. Daarnaast zijn die reviews niet van dergelijke aard dat wij ons daar zorgen over maken.

Uit de reviews blijkt duidelijk dat de klantenservice en klantvriendelijkheid hoog in het vaandel staan bij GoldRepublic. Dit is nogmaals een heel belangrijk punt als je het ons vraagt. Als er een probleem is moet het gewoon opgelost worden, en het liefst zo snel mogelijk.

Lees meer over de:

Naar boven

Nadelen GoldRepublic

Voordelen GoldRepublic

Conclusie

Alles bij elkaar zijn we bij Duppies meer dan tevreden met GoldRepublic. Het beleggen in fysiek edelmetaal is eenvoudig, en als je toch hulp nodig hebt is er een goede klantenservice.
Als je opzoek bent naar een manier om te investeren in fysiek edelmetaal, zul je erg tevreden zijn met GoldRepublic. Wij in ieder geval zeker. Sinds we zijn begonnen met beleggen in fysiek edelmetaal bij GoldRepublic zijn we alleen maar beter vertrouwd geworden met dit bedrijf. Daarnaast mag een positie in fysiek goud niet ontbreken in een beleggingsportfolio toch?

Ben je opzoek bent naar een uitlevering van fysiek edelmetaal is GoldRepublic wel redelijk prijzig. GoldRepublic geeft zelf aan dat zij het edelmetaal met uiterste zorg behandelen. Om die reden kiezen zij ervoor om uw edelmetaal via een gespecialiseerd bedrijf te laten bezorgen, in plaats van een gemiddelde pakketdienst. Daar valt ook wel weer wat voor te zeggen.
De service die GoldRepublic biedt is eenvoudig en uniek en daar maken wij graag gebruik van. Wij laten ons edelmetaal opslaan in de professionele kluizen van GoldRepublic.

Voor zowel de beginnende als de gevorderde belegger raden wij GoldRepublic zeker aan. Laat het edelmetaal opslaan in de beveiligde kluizen van GoldRepublic en houd je portfolio eenvoudig bij via de app. Zo kan iedereen beleggen in fysiek edelmetaal.

Heeft u vragen of hebben wij iets gemist? Laat het ons weten onderaan de pagina. Wij staan u graag te woord!

Naar boven

Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *