Doji candles. Doji candle, long legged doji, dragonfly doji en gravestone doji.

Doji candle

Deel dit bericht

Een doji candle is een candle waarvan de open en close vrijwel gelijk zijn aan elkaar. Er ontstaat hierdoor een dunne open/close lijn. Vanwege deze dunne body ziet de doji candle er vaak uit als een plusteken. Afhankelijk van waar de horizontale lijn opent en sluit zijn er verschillende vormen dojis mogelijk.
De doji candle geeft over het algemeen een teken van besluiteloosheid weer. De doji kan zowel het afzwakken als het doorzetten van een trend weergeven. Traden met de doji candle wordt dan ook meestal gedaan in combinatie met een indicator.

Wat is een doji candle?

Een doji candle is een candlestick die ontstaat als de open en close van een candle op vrijwel het zelfde niveau staan. De body van de candle bestaat dan uit een lijn waardoor de doji er meestal als een plusje uit ziet. De doji candle geeft een moment van besluiteloosheid in de markt weer. De doji kan zowel bullish als bearish zijn, dit komt omdat de candle niet altijd exact op hetzelfde niveau sluit. In standaard kleuren kan de doji dus zowel rood als groen zijn. De open en close hoeven dus niet exact op de zelfde positie te staan om een doji candle te vormen. Wanneer spreken we dan van een doji candle? Per persoon verschilt het wat als een doji wordt gezien. Gemiddeld spreekt men van een doji als de lengte van de body tussen de 0% en 3% van de totale hoogte van de candle zit. Andere traders zien een doji candle als een candle waarvan de body tussen de 0% en 5% van de totale hoogte van de candle zit. Hoe herken je een doji candle?
Naast dat de doji als losse candle wordt gezien, is de doji ook onderdeel van verschillende patronen candlesticks.

doji candle rood gekleurd. Een hele dunne body lijkt op een plus.
Rode doji candle
Groende doji candle. Candle met hele dunne body en lijkt op een plus.
Groene doji candle

TIP* De doji candle sluit niet altijd exact op de openingsprijs, de doji kan daarom zowel rood als groen zijn.

Doji candle betekenis

Wanneer er een doji candle ontstaat is de candle gesloten op het zelfde niveau als dat deze geopend is. De markt gaat dus geen duidelijke kant op. Kopers en verkopers bieden evenveel (of even weinig) weerstand wat een moment van besluiteloosheid in de markt weerspiegeld. Vanwege deze besluiteloosheid kun je aan de hand van alleen een losse doji candle niet traden. Echter in combinatie met andere candles kan de doji je wel genoeg informatie geven om een trade te openen.
Een doji candle op zichzelf is dus een neutrale candle. Maar in combinatie met andere candles kan de doji je dus een idee geven wat de markt waarschijnlijk gaat doen.
Als de doji candle in een sterke trend wordt geprint is er een moment van pauze ontstaan. De doji laat zien dat er op dat moment evenwicht is tussen de kopers en verkopers. Na de doji kan de trend zowel voortzetten als omkeren. Men gebruikt dan ook een indicator om te bevestigen wat de doji zegt.
De doji candle wordt vaak gezien als een potentiële trend reversal. Wat ook best logisch is. Want als er al een tijdje een hele sterke uptrend is en er vervolgens een doji candle geprint wordt, zijn zowel de kopers als verkopers besluiteloos. Dat geeft aan dat de sterke uptrend misschien niet meer zo heel sterk is en eventueel de andere kant op gaat. De trend verliest dan zijn momentum. Hetzelfde geldt natuurlijk voor een doji candle die geprint wordt in een sterke downtrend.
Aan de andere kant, kan de doji ook alleen een rust moment zijn van de huidige trend. Na deze rustpauze zet te trend dan weer door zoals deze dat eerder deed.
Met alleen de doji candle is het dus lastig om te bepalen wat er gaat gebeuren. Door een indicator te gebruiken die kan bevestigen wat de doji vertelt kun je met meer zekerheid bepalen of je een trade moet openen, je huidige trade sluiten of juist beter kan wegblijven van de markt op dat moment.

Candlestick grafiek waarin een doji candle is geprint. Onder de grafiek staat een stochastische indicator. Deze laat zien dat de markt nu in een overbought zone is.
Candlestick grafiek met stochastische indicator

Naar boven

Hoe herken je een doji candle?

Om een doji candle te herkennen is het een goed begin om te weten hoe de doji eruit ziet. De doji candle heeft een horizontale lijn in plaats van een body en valt daardoor redelijk goed op tussen de andere candles, die wel een body hebben. Een Doji candle is dan ook een van de makkelijkst te spotten candles als we kijken naar vorm omdat deze zo verschilt van de meeste candles. Echter bestaat de doji candle maar uit twee dunne lijnen waardoor deze niet opvalt tegenover de achtergrond van de grafiek. Een (doji) indicator kan je helpen om de doji candles sneller te spotten.
Een doji candle kan een body tot 5% van de totale candlestick hebben. Maar het is nogal lastig om even snel te zien of de body van de candle nu 4% of 6% van de complete candlestick is. Daarom kan een indicator het spotten van doji candles een stuk makkelijker maken. De indicator laat alleen de correcte doji candles zien. Hierdoor kun je niet de fout maken om een candlestick met een body van 6% aan te zien voor een doji candle.

Candlestick grafiek met een doji candle.
Herken jij de doji candle in de grafiek?
Voor het antwoord, bekijk de afbeelding hieronder mét doji indicator!

Doji indicator TradingView

Je kunt zelf een doji candle spotten, maar er zijn ook hulpmiddelen die jou helpen om doji candles te spotten tijdens het forex traden. Zo is er op TradingView een doji indicator die elke doji candle duidelijk markeert. Met de indicator kun je met een enkele klik alle doji candles tevoorschijn toveren op de grafiek waardoor je er geen een mist. Het is niet alleen makkelijk, maar zo voorkom je dat je een trade, of een moment om uit te stappen mist. Maak een account aan op TradingView.

TradingView menu voor het instellen van de doji indicator
Met een paar klikken heb je de doji indicator aangezet in TradingView
Candlestick grafiek met doji candle. Met de doji indicator van tradingview zie je de doji candle razendsnel.
Met de doji indicator is elke doji candle zo gespot

Ook is het mogelijk om een alert in te stellen waardoor je bij elke geprinte doji candle een melding krijgt.

Druk op de drie puntjes van de indicator en klik op alert instellen. Krijg een melding zodra er een doji candle wordt geprint
Je kunt een alert instellen voor elke doji candle die er wordt geprint. Bepaal zelf wat voor melding je krijgt, e-mail, bericht op de TradingView app, pop-up of webhook url.

Om de doji indicator te gebruiken kun je een account aanmaken op TradingView. Als je je aanmeldt kun je gratis gebruik maken van de basisfuncties van TradingView. Daarnaast kun je altijd kiezen voor een upgrade van je account waardoor je toegang hebt tot veel meer indicatoren, alerts en nog vele andere voordelen. Vergelijk alle TradingView accounts.

Doji indicator cTrader

Ook voor het cTrader handelsplatform is er een doji indicator van ClickAlgo. Lees meer in ons cTrader artikel. Deze indicator is gemaakt door ClickAlgo, een software bedrijf wat gespecialiseerd is in software voor het cTrader handelsplatform. Lees meer in ons ClickAlgo artikel. Met de software van ClickAlgo kun je jouw tradingstrategie bijna compleet automatiseren.

Doji candlestick indicator voor het ctrader platform. Gemaakt door ClickAlgo.

Naar boven

Dragonfly doji

De dragonfly doji candle heeft de open/close lijn bovenaan de candle. Hierdoor vormt zich wat vele noemen een libel/dragonfly. Daarnaast ziet de dragonfly doji eruit als een ‘T’, wat hem goed herkenbaar maakt in de grafiek. Deze ‘T’-vorm ontstaat doordat de candle start met een downtrend, maar uiteindelijk weer omkeert en vervolgens sluit op ongeveer dezelfde positie als waar de candle geopend is. Dit geeft aan dat de downtrend geen ondersteuning krijgt, maar dat er ook twijfel is of er wel support is voor een uptrend.
De dragonfly doji wordt vooral gezien als een bullish reversal patroon. Met name na een stevige downtrend kan de dragonfly doji een reversal van deze trend aanduiden, en een uptrend inwijden. Meestal kijken traders naar indicatoren die deze trend bevestigen. Is dat het geval, opent men een long positie, of sluit men de huidige short positie.

Lees meer over dragonfly doji.

Groene dragonfly doji met een kleine wick. Doji candle met een t-vorm.
Goene dragonfly doji candle met een kleine wick aan de bovenkant
Rode dragonfly doji in perfecte vorm. T-vormige doji candle.
Perfecte dragonfly doji candle rood gekleurd

Gravestone doji

Het tegenover gestelde van de dragonfly doji is de gravestone doji. Deze candle ziet er uit als een grafsteen/gravestone, of ook wel een omgekeerde ‘T’.
De gravestone doji candle ontstaat doordat de prijs eerst omhoog wordt gedreven, maar daar geen support krijgt en vervolgens weer helemaal terug naar beneden wordt gedreven tot vrijwel de openingsprijs. De gravestone doji geeft aan dat de huidige uptrend niet wordt ondersteund en er potentieel een reversal van de trend ontstaat. Er volgt dan een downtrend. De gravestone doji is dan ook wel een bearish reversal patroon. Vooral als er na een sterke uptrend een gravestone doji wordt geprint, kan men uitkijken naar een reversal van de trend, een downtrend. Meestal kijken traders naar indicatoren die deze trend bevestigen. Is dat het geval, opent men een short positie, of sluit men de huidige long positie.

Lees meer over gravestone doji.

Groene gravestone doji candle met een kleine wick aan de onderkant. Omgekeerde t-vorm candle
Groene gravestone doji met een kleine wick
Rode gravestone doji candle. Omgekeerde t-vorm candle
Rode gravestone doji candle in perfecte uitvoering

Long legged doji

De long legged doji is een doji die nog meer onzekerheid weergeeft dan de standaard doji. Dit doordat de prijs twee kanten op ver uitschiet, maar alsnog weer vrijwel gelijk sluit met de openingsprijs. Door deze uitschieters krijgt deze doji hele lange benen. De long legged doji geeft een grote onzekerheid aan over de toekomstige trend. Deze candle is het meest betekenisvol tijdens een sterke trend. De long legged doji kan dan zowel een reversal als een voortzetting van de trend aangeven. De long legged doji komt op elk tijdframe voor. Echter hoe hoger het timeframe, hoe meer de long legged doji van belang is.
De long legged doji is maar 1 candle en daarom voor veel traders te weinig om te te traden. De candle zal meestal in combinatie met indicatoren worden getrade of na een bevestiging van de (nieuwe) trend. Veel traders wachten deze bevestiging af omdat de long legged doji ook een start van een consolidatieperiode kan zijn. Men wacht dan op een uitbraak uit de consolidatieperiode. Een standaard doji en een long legged doji kunnen erg op elkaar lijken. In principe maakt het niet uit of je het een gewone doji of long legged doji noemt. Het gaat erom dat je weet wat de candle betekent, en dat is bij deze candles ongeveer hetzelfde. Je kunt wel als maatstaaf nemen: hoe groter de wicks van de candle, hoe meer besluiteloosheid er is.

Long legged doji candle met extra lange benen. Groene doji candle kruisvorm
Groene long legged doji candle met langere benen
Rode long legged doji candle. Rode doji candle met hele lange wicks
Rode long legged doji candle

Four-price doji

De 4-price doji candle is een candle waarvan de open, close, high en low allemaal op hetzelfde niveau zijn. Hierdoor ontstaat er niets meer dan een horizontale lijn. Deze candle komt vaker voor in het begin en einde van de markturen omdat er dan weinig tot niet getrade wordt. Traders hechten meestal weinig waarde aan deze candle omdat er zo’n laag trading volume is. Traden naar aanleiding van de 4-price doji gebeurd dan ook meestal niet.

Groene four-price doji candle. Doji candle in de vorm van een minteken
Groene four-price doji candle
Rode four-price doji. Doji candle in de vorm van een minteken. Of een horizontale streep
Rode four-price doji candle

Deze four-price doji candle komt vaker voor op een lager timeframe. Als deze doji ontstaat op een timeframe van een dag geeft dat aan dat er heel erg weinig gebeurd op de huidige markt.

Four-price doji candle, ook wel een horizontale lijn. In een candlestick grafiek
Voorbeeld van een four-price doji candle tijdens het traden.
Meerdere four-price doji candles die achter elkaar worden geprint. Consolidatie periode
Meerdere four-price doji candles achter elkaar vormen hier een consolidatie periode.

Naar boven

Hoe trade je een doji candle?

Er zijn verschillende soorten doji candles, die verschillende betekenissen hebben, en traders ook op verschillende manieren traden. De standaard doji laat een moment van pauze zien op de forex markt. Als er tijdens een uptrend een doji candle wordt geprint kan dat een teken zijn dat het momentum van de trend afneemt. Voor sommige traders is dit het moment om hun huidige long trade te sluiten.
Het is echter wel gebruikelijk dat men de doji samen met een indicator bekijkt om te bevestigen wat de doji impliceert. Het kan namelijk ook heel goed zijn dat de markt een korte periode van besluiteloosheid had maar vervolgens weer verder gaat met de voorgaande trend. Het is daarom niet verkeerd om met behulp van indicatoren goed te analyseren voordat je een trade sluit.
Traders gebruiken naast indicatoren ook de volgende geprinte candlesticks om een bevestiging te krijgen van bijvoorbeeld trend reversal. Hoe meer factoren bevestigen wat de doji impliceert, hoe beter dat is omdat je dan met meer vertrouwen een trade kunt openen.

Doji candle waarna er een trend continuation volgt
Doji candle waarna de uptrend zich weer voortzet

Een doji candle onderaan een downtrend (of bovenaan een uptrend) kan een potentiële trend reversal aanduiden. We weten alleen nooit van te voren exact waar het dal (of de top) gaat zijn. Doordat er een doji candle is geprint weten we dat zowel kopers als verkopers geen controle hebben. Maar van alleen de doji gaan traders meestal niet uit omdat we net hebben gezien dat de trend ook kan voortzetten.
Wanneer de doji candle is geprint ga je opzoek naar indicatoren die een eventuele trend reversal kunnen bevestigen. Met bijvoorbeeld een stochastische oscillator kan men een gebied van oversold en overbought weergeven. Gebieden waar de markt komt als men te veel koopt of te veel verkoopt. Deze indicator geeft aan dat de huidige markt in oversold gebied zit wat een mogelijke bounce kan veroorzaken. De markt schiet dan weer omhoog. Ook deze indicator laat dus een mogelijke trend reversal zien. (De markt kan met een sterke trend voor een langere periode in oversold of overbought gebied blijven. Het is dus niet helemaal zeker dat er ook echt een reversal komt.) Als traders zo meerdere indicaties kunnen vinden dat een trend reversal zeer reëel is kunnen ze een trade openen. In dit geval een long trade.

Vind je dit leuk? Volg onze tips en artikelen op X/Twitter

Doji candle weergegeven met de doji indicator. Met een stochastische indicator die laat zien of de markt overbought is.
De stochastiche indicator laat zien dat we ten tijden van de doji in een ‘overbought’ gebied zitten. Er is dus heel veel ruimte om een downtrend in te gaan vanaf de doji
Doji candle die in een uptrend wordt geprint. De stochastische indicator laat zien dat er geen reden is voor een reversal. De uptrend zet zich dan ook voort
De stochastische indicator laat zien dat er ten tijde van de doji geen reden is voor een reversal. De uptrend zet zich dan ook voort

Naar boven

Double doji strategie

Een strategie die door sommige traders wordt gebruikt is bijvoorbeeld de dubbele doji strategie.
We hebben gezien dat een doji candle een moment van besluiteloosheid weergeeft. Een nog sterker moment van besluiteloosheid zijn twee doji candles. Als er twee doji candles achtereenvolgend geprint worden gaat dit vaak gepaard met een flinke break-out. Om van deze break-out te profiteren tekent men een lijn op het hoogste en laagste punt van de doji candles. Zodra 1 van deze lijnen doorbroken wordt gaat men ervanuit dat dat voorlopig de nieuwe trend wordt. Voor deze strategie wordt er meestal op de 1 uur, 4 uur en 1 dag grafiek gekeken. Daarnaast werkt de dubbele doji strategie het beste na een sterke up- of downtrend.

Candlestick grafiek waarin twee doji candles worden geprint.
Er worden twee doji candles geprint
Double doji geprint in een candlestick grafiek. Op het hoogste en laagste punt van de twee candles is een horizontale lijn getekend. 1 lijn op het hoogste punt, en 1 lijn op het laagste punt.
Op het hoogste en laagste punt van de doji candles tekenen we een horizontale lijn

Als er twee doji candles geprint zijn kun je de twee lijnen tekenen, en vervolgens twee pending orders plaatsen. Eén net onder de laagste lijn, en één net boven de hoogste lijn. Pending orders worden pas uitgevoerd als ze het niveau bereiken waar de trade op geplaatst is. In dit geval net buiten de getekende lijnen.
De stoploss voor een long positie plaatst men net onder de laagste lijn, en de stoploss voor een short positie plaatsen traders net boven de hoogste lijn. Zodra een van de orders wordt opgepakt kun je de andere pending order verwijderen.

Double doji strategie, er zijn twee doji candles geprint. Op de high en low van de doji candles is een horizontale lijn getekend. Op elk van deze lijnen staat een pending order.
We zetten zowel boven en onder een ‘pending order’ klaar.
Double doji strategie. Één pending order is geraakt en wordt daardoor uitgevoerd.
De onderste pending order wordt geraakt en uitgevoerd. De bovenste pending order kunnen we nu sluiten. Al na één candle is de trade succesvol.

Voor de takeprofit gebruikt men verschillende targets. Sommige traders kijken naar eerder behaalde support/resistance lijnen en mikken hierop met hun takeprofit. Andere traders zetten hun takeprofit op een 1:1 verhouding met de stoploss. Als de stoploss 20 pips is, zetten zij de take profit ook op 20 pips. Hiervoor is het belangrijk dat je wel meer dan 50% winst haalt met deze strategie omdat je anders niet winstgevend bent. Volgens de traders die deze takeprofit strategie gebruiken ligt het winstpercentage van deze strategie op 70%, wat dus voldoende is om winstgevend te zijn. Tot slot zijn er traders die twee orders plaatsen, één trade met verhouding 1:1 en één trade met verhouding 1:2. Als de stoploss 20 pips is, dan wordt de takeprofit voor één trade op 20 pips gezet, en voor de andere op 40 pips. Zodra de eerste takeprofit is bereikt schuift men de stoploss van de tweede trade naar het 20 pip niveau. Deze trade is dan sowieso in de plus geplaatst.

Double doji strategie. Twee pending orders, één order met een risk/rewardratio van 1:1 en één order met een risk/rewardratio van 1:2
Een andere manier om de take profit te plaatsen is het plaatsen van twee pending orders. Één met een risk/rewardratio van 1:1 en één met een risk/rewardratio van 1:2.
Double doji strategie waarin twee pending orders zijn uitgevoerd en succesvol zijn.
Hier de pending orders naast elkaar zodat je goed kunt zien dat het twee trades zijn. In dit geval is ook de tweede pending order succesvol afgerond

Naar boven

Zelf traden met de doji candle

Om zelf de doji candle te traden heb je een account bij een broker nodig. Lees meer over de betrouwbare broker Pepperstone. Met deze gebruiksvriendelijke broker kun je uit de voeten op welk platform je ook wilt traden. Je kunt bij Pepperstone een live account aanmaken en meteen starten met traden. Je kunt ook een demo-account aanmaken bij Pepperstone en het traden eerst oefenen met virtueel geld. Wat is een demo-account?
Daarnaast heeft Pepperstone een goede klantenservice met werknemers die u kunnen én willen ondersteunen als u toch ergens op vast loopt.

Wat is het verschil tussen doji candle en spinning top

Het grootste verschil tussen de doji candle en de spinning top candle is het uiterlijk. Waar de doji candle vrijwel geen body heeft, is er bij de spinning top wel degelijk sprake van een zichtbare body. Bij een candle waarvan de body uit 0-5% van de complete candle bestaat spreken we van een doji candle. Bij een body groter dan 5% spreken we van een spinning top. Daarnaast heeft de spinnig top altijd lange wicks, die in het ideale geval even lang zijn. Wanneer de wicks even lang zijn weerspiegelt dit de ultieme balans tussen kopers en verkopers. Uiteindelijk komt het er bij beide candles op neer dat de prijs twee kanten is opgedreven maar toch weer relatief dicht bij de openingsprijs sluit. Zo geeft de spinning top, net als de doji, ook een zwakte van de huidige trend aan, een moment van besluiteloosheid. De spinning top is het meest waardevol in een sterke trend. Deze candle kan dan een nieuwe balans in de huidige price action weergeven.
Net als bij de doji candle gebruikt met een indicator of kijkt men naar volgende candles om een eventuele reversal of continuation te bevestigen voordat men een trade plaatst.

Spinning top candle en twee doji candles in een tradingview candlestick grafiek.
De Spinning top candlestick en Doji candle kunnen erg op elkaar lijken. De doji indicator kan je eenvoudig helpen onderscheid te maken in zulke situaties.

Heeft u vragen of hebben wij iets gemist? Laat het ons weten onderaan de pagina. Wij staan u graag te woord!

Naar boven

Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *